Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сривът на регистъра е риск за сигурността, възможен е и умисъл

Базата данни на Търговския регистър съдържа практически всичко за търговския оборот, тя може да навреди на структуроопределящи фирми. Това е  изключително чувствителна информация, затова случилото действително застрашава националната сигурност – коментарът е на адвокатът и екс депутат Владимир Дончев.

Най- страшното е, че този проблем не е приключил, той продължава и тепърва ще се разбере какви са пораженията от запушването на регистъра. Фирмите не могат да направят справки за актуални състояния, не може да се получи и информация за сделки от обществен интерес, а дългото мълчание допълнително срива доверието в системата, а това е допълнителен проблем.

Никъде по света подобен срив не е продължавал повече от няколко часа, а пи нас вече седмица, отбеляза Дончев. Той допуска и възможност за злоумишленост.

Ако се върнем назад във времето ще видим, че Търговският регистър никога не е бил любимо дете на държавата. Драмата по приемането му започна още през 2008, той бе приет под европейски натиск, с евро пари, дори президентът Първанов имаше вето срещу него....

Властта се отнася като мащеха към тази система, защото не и е  изгодно да се получава информация по обществените поръчки с голям държавен и обществен интерес.

Затова финансирането му и вниманието към него е по- малко. Назначаването на „калинки“ в ръководството води до още проблеми.

Оставките са необходими, но политическите последици не са акцент, по- опасен от тях е самият срив.

Според Дончев идеята на премиера да се създаде „склад за данни“ е закъсняла и малко опасна за националната сигурност, защото може да извърши много по- мащабна кражба.  

Адвокатът коментира и случая с фалиралата застрахователна компания "Олимпик", която остави бе "Гражданска отговорност" близо 300 000 души. Според него няма гаф от страна на КФН, упрекът е единствено заради факта, че не е уведомила потребителите още когато през май е забелязала риск.

Въпросът е защо държавни и общински дружества масово са правили застраховане в дружество, което няма капитали в страната и се ръководи по чуждо законодателство. 

Чуйте интервюто с адв. Дончев в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33