Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма базилика разкрива пълния си блясък след година

През есента на следващата година очакваме да открием изцяло реставрираната Епископска базилика на Филипопол. Това съобщи в Пловдив президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. 

Тя уточни, че преди 10 дни е получено разрешителното за строеж и може да започне последният етап от реставрацията на античния обект. Проектът стартира през 2014 година, но се оказва, че Базиликата е два пъти по – голяма, отколкото специалистите предполагат. Над 2 000 квадратни метра уникални мозайки и тяхната история ще бъдат съхранени и показани, защото това е културно богатство от световен мащаб, коментира Нанси Шилър.

Това ще бъде живо място за различни събития – изложби, концерти, включително и учебни часове, съобщи американският архитект Лий Сколник, който започва работа по възстановяването на музейния комплекс. Архитектът призна, че екипът му още няма идея за вътрешния дизайн, но започва търсенето на интересни истории, които ще бъдат разказани на посетителите по въздействащ начин. 

Духът на Филипопол ще оживее чрез модерните технологии – мултимедия, дигитални програми, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки и иновативен дизайн. Ще събудим за живот миналото по въздействащ начин, обясни архитект Сколник. По думите му, „звездата на представлението“ ще са мозайките, които „говорят“ за богатите традиции на мозаечната школа на Филипопол. 

За посетителите ще оживеят духът на древен Пловдив и неговото богато мозаечно наследство, посочи Лий Сколник.

Именно мозайките са в основата на кандидатурата на Пловдив пред ЮНЕСКО за вписване в световното културно наследство – това е сериен обект, включващ Епископската базилика, Малката базилика и вила Ирене, припомнят от „Америка за България“. 

Президентът на фондацията Нанси Шилър подчерта, че Епископската базилика на Филипопол е ценен паметник на културата, затова започват международно популяризиране на обакта,  който ще привлече много туристи към един от най-древните градове в света. 

Реставрираният обект ще допринесе за икономическия успех на града за години напред, посочи ресорният заместник-кмет Александър Държиков, който благодари на Фондация „Америка за България“ за партньорството и подкрепата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчево и топло време над Пловдив днес

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. В планините също ще бъде предимно слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб до..

публикувано на 26.09.24 в 07:04

Съветниците гласуват увеличени наеми на общинските имоти

Общинският съвет на Пловдив ще гласува на днешната си сесия предложението на кмета Костадин Димитров за увеличение на наемите за ползване на общинските имоти - магазини, павилиони,  производствени и складови помещения, сгради, общински терени и на земеделска земя.  Заложено е и двойно поскъпване на наемите за пазарите. Основният мотив на..

обновено на 26.09.24 в 06:53

Тръгва движението по новия мост над Марица между Първомай и Градина

Следобед се отваря за движение моста над река Марица на пътя Плодовитово – Асеновград в участъка между Първомай и село Градина. Съоръжението свързва двете селища и осигурява пряка връзка с магистралите "Тракия" и "Марица" Преди месец дейностите по строителството на новия мост бяха удължени до декември. Те бяха спрени от март до средата на юни, за..

публикувано на 26.09.24 в 06:53

Шофьор блъсна жена с две деца в количка, пресичала улицата неправилно

Кола блъсна жена с две деца в количка, тя и едното от тях  са в болница.  Инцидентът е станал  на  бул. "Руски“ в Пловдив в ранния следобед,  в отсечката  между Централна гара в посока Бунарджика.  Там  електромобил, тип джип "Хюндай“ не успял да спре навреме и ударил неправилно пресичащата пътното платно 48-годишна пешеходка. Тя е бутала..

обновено на 25.09.24 в 16:58

Археологията няма да попречи Бетонният мост да е готов до Коледа

Срокът за изграждането на новия Бетонен мост в Пловдив няма да бъде променен, заради изискването проектът за съоръжението и за модернизация на жп линията да бъде съглусван от НКЖИ с Националния институт за недвижимо културно наследство във връзка с откритите това лято археологически находки. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Емил Манчев,..

обновено на 25.09.24 в 13:45