Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви ресторанти има в Банско

Храненето като изкуство

БНР Новини

В Банско има разнообразни ресторанти, защото тук отсядат хора от най-различни краища на света - от британци до японци, от араби до австралийци, канадци и американци. При това броят на туристите средногодишно надхвърля 500 000 души.

Това нямаше да е така, ако в Банско не са наясно със значението на храната в туризма - тя не е просто за да изхраниш хората. Независимо какви други атракции предлага един курорт, ако ястията не са като приятно приключение и хората са недоволни, бизнесът няма да върви.

Затова кулинарията в Банско освен че е разнообразна, е издигната до изкуство в съчетанията на вкусове и аромати, външен вид на ястията, начин на поднасяне. За туристите, които желаят, в някои ресторанти има шоу кукинг - майстор готвачите приготвят ястията пред клиентите.

Някои от туристите се придържат към традиционната си кухня, особено ако това е свързано с определена религия; други се насочват към местните специалитети, където няма къде другаде да опитат; трети търсят широко разнообразие от кулинарни традиции, през които да преминат като на "околосветско пътешествие"; четвърти искат да се насладят на най-популярните кухни в света, като например италианската.

Както е известно, италианската кухня сама по себе си е много разнообразна. Много от ястията, наложили се по света, всъщност имат различни варианти според това за кой район на Италия са характерни. Всеизвестната пица например  може да бъде Сицилианска, Неаполитанска, от Палермо, Римска.

Снимка

Разликите във вкусовете и ароматите, дори и във формата - многопластови или тънки, плоски или бухнали, кръгли или правоъгълни - ги прави уникални и няма смисъл човек да ги "класира", просто трябва да се наслади на готварските традиции в различните географски области.

Същото важи и за всичко останало от италианската кухня, която в Банско по оригинални рецепти може да се опита например в ресторант Леонардо - рибни и месни ястия, зеленчукови, паста, сосове, десерти и т.н. 

Уникални специалитети от различни кухни

В Банско може да се намери Балканска кухня, руска, арабска, арменска, интернационална и т.н. Разбира се - и национална българска, както и уникалните Бански специалитети - Капама, суджук, кървавица, Катино мезе, специфичният бански качамак и др.

Снимка

Те определено са изненада за туристите. Капамата например се приготвя от сърнешко, заешко, пилешко, свинско, телешко, кървавица, бяло вино, с кисело зеле и цвекло, отглеждано само в района на Банско. Слагат се и подправки, а ястието е задушено. На хората може да им се струва странна тази комбинация, но в крайна сметка Капамата им се харесва много.

Като алпийски курорт, на Банско му подхожда и алпийска кухня, каквато през зимния сезон може да се намери в ресторант Фондю с швейцарски и френски специалитети. Фондю е готварската емблема на Швейцария, като това ястие е уникално за Европа и като вкусове и аромати, и като начин на приготвяне, и като начин на консумация.

Снимка

Класическият вариант най-общо казано е от два-три вида сирена, които се слагат в загрято бяло вино до разтапянето им във вид на крем.

Овкусява се с различни подправки, обикновено се добавя и плодова ракия. Този букет от вкусове и аромати е неповторим. Интересно е, че Фондюто се прави на открит огън направо върху масата, където ще се консумира и в приготвянето участват всички.

Снимка

По време на храненето топлината на Фондюто се поддържа също на открит огън върху масата. Това не е характерно за Европа, където готвенето е в кухнята от домакинята. После всички заедно със специални вилици топят от общия съд, което също е встрани от европейските традиции в кулинарията с чинии за всеки. 

С времето са се появили Фондюта с месо в бульони от зеленчуци или мазнина, а също и шоколадови, които се консумират с различни плодове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!