Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е съкровище и пътуване във времето

На празника на Пловдив разговаряме с екскурзовода от "Старинен Пловдив" Таня Йорданова, чийто работно място е емблематичната за Стария град аптека "Хипократ". На 6-ти септември с нашия гид Ви предлагаме една разходка във времето и пространството, среща с познати на пловдивчани културно – исторически забележителности и събития, поглед отвън за Пловдив, който с годините сменя и гледната точка на Таня за живота.  

И с невъоръжено око се вижда през последните години, че градът е пълен с туристи, потвърждават го и статистиката за първите 6 месеца на тази година. Според нея чужденците остават в Пловдив за 5-6 нощувки, а българите за 2-3.

От януари до март в Пловдив са гостували над 13 хиляди туристи като близо 5 200 от тях са чужденци. През пролетните месеци тук са били над 40 хиляди души като от тях 16 хиляди са чужденци, а българите - над 24 хиляди души. Приходите от 42 хиляди лева в началото на годината скачат през второто тримесечие с 233 процента и стигат до 140 500 лева. С толкова процента се увеличават и посещенията в обектите през пролетните месеци. 

Според Йорданова рекламата играе основна роля за ръста на броя на туристите.  Пловдив привлича хората със своето разнообразие, това е град с много лица. Усилията ни са насочени към онлайн – рекламата.

Това лято идват туристи от Средиземноморския регион – Испания, Италия, Франция. Това са хора, които са грамотни за културно историческото наследство. Хора от този регион, които познават римското наследство, няма да бъдат впечатлени особено от римската археология. На тях им предлагаме възрожденския Пловдив. Пловдив е кръстовище. Реакцията им е – изненада от това, че градът ни е съхранил нещо различно от западната култура и бит. Втората реакция е че, те се отпускат, усещат един релакс, който не могат да видят и усетят в едни експонирани дестинации, пълни с туристи като Рим, Флоренция, Истанбул. Тук те се отпускат, потъват във времето и пространството. Те се чувстват добре тук, чувстват се освободени и усещат човешкото пространство, липсва забързаното темпо. Ние просто работим в 19-ти век.

Източноевропейските туристи също са образовани и информирани, те знаят предварително какво ще видят и с тях се получава разговор, който е пътешествие във времето. Голямата изненада са румънските туристи. Те са много информирани и много любопитни. Те чувстват близостта на региона. Посещенията на гърци и турци също се увеличават.

Наблюденията на експерта са, че през последните няколко години Пловдив се посещава от български и чуждестранни туристи, които са с по- високи финансови възможности.

Тенденцията, която следваме е да сменим нагласата на хората, да обясним, че музеят е място за социални контакти, място за социално - образователно пространство и което обогатява историческата памет. У всеки човек трябва да живее един  Индиана Джоунс, хората да се почувстват откриватели в музеите. Съвременният човек е ампутиран от историческа памет. Без историческите връзки няма как да продължим. 

Изграждането на историческата памет помага на човека да се изгради като социално активен. Това го виждаме най- вече у българите в чужбина, които търсят корените си. Пловдив е едно голямо съкровище, трябва да събудим любопитството, да те гъделичка. Трябва да излезем от матрицата на ежедневието, което започва с кафе, фитнес, работа, мола, телевизора,  ракията и салатата. 

За Таня Йорданова Пловдив е едно съкровище и пътуване във времето. Срещата с толкова много непознати хора и пребиваването й в Стария град я кара да преосмисли скоростта на живеенето и да предпочете бавния начин на живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21