Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-те лева здравна застраховка са определени "на коляно"

За новия здравен модел застрахователите научихме от медиите, с нас никой до момента не е разговарял. Снощи имах разговор със здравния министър по негова инициатива. Той твърди, че материали не са разпространявани от Министерството на здравеопазването и това, което се обсъжда през медиите не е това, което  министерството щяло да представи на 25 – 26-и септември, когато тепърва ще стартира дискусията

Това заяви пред Радио Пловдив Мими Виткова, която оглавява частен здравен фонд и е бивш здравен министър. По думите й, в момента се въртим в някакъв параграф 22. През медиите изтекоха и то писмени материали, текат дискусии с Лекарски съюз, с болнични лечебни заведения, но с нас разговори не са водени до този момент.

Тя направи уговорката, че коментарът й е върху материала, разпространен от медиите. Не може да се изчисляват някакви 12 лева, които да се плащат до безкрайност, защото този вариант, който медиите разпространиха, предвижда самите лечебни заведения  сами да образуват цените, независимо от  клиничната пътека. Касата ще плаща до определена сума, която е 85  % от 700 лв, т. е. 585 лв, от тук насетне лицето ще заплаща 15 % или ще направи доброволна застраховка, а пък всичко, което по клинична пътека е над 700 лв, т. е. това са тежките заболявания, скъпите заболявания, всичко това до плюс безкрайност щели да плащат застрахователите. 

Виткова подчерта, че застраховането е сложна материя – предимно математика и определяне на риска. Що се отнася до тези 12 лева – никой не може на коляно да прави такива анализи, защото на практика не може да не знаете някаква крайна цена, тъй като всяка болница щяла да определя цените за всяка клинична пътека. Може ли да не знаете? Не може да няма предел на  цени, а пък да има предел на премията – 12 лв и плащаш за всичко, което болницата реши да претендира. Това просто е някакъв абсурд. 


Застрахователите трябва да могат да определят лимит на премията, а обещанието, че няма да има доплащане е невъзможно да се случи, коментира експертът. Възможно е да няма доплащане за един много малък кръг хора, където застрахователната премия ще бъде много по-висока от това, което те говорят за 12 лв. Иначе другото е несериозно. Това не се вписва в никакъв застрахователен модел.  В същото време към момента 50 % от разходите за здравеопазване са от джоба на болния човек. Сега с тези лични средства, които  ще бъдат дадени под формата на застраховка къде отиват тези 50 %, т. е обезсмисля се целият солидарен здравно-осигурителен модел. 


Мими Виткова цитира и Конституцията, според която здравното осигуряване е право на българския гражданин, а новите предложения влизат в конфликт с Основния закон. Как се вписва това задължително застраховане в конституционните текстове. Това трябваше предварително да бъде проиграно и тогава да се избира какъвто и да е модел. Контролът щял да бъде в ръцете на застрахователите и на пациента. Държавата какво? Признава, че тя е абдикирала напълно от контрола в системата, даже напротив, тя сега узаконява своеволията на болниците, които хем ще ползват обществени средства от касата, хем ще си правят цените такива каквито искат.

 В разговора с нея здравният министър Кирил Ананиев е казал, че със застрахователите ще говори на финала. Според Виткова този подход е като технология е неправилен, защото не можеш да вкарваш нов играч и да го поставяш  като свършен факт някъде на финала

Тя призова управляващата коалиция да се събере, да си избистри политически  концепцията за здравно - осигурителен модел, след което с експертите да изготвят проект, който да е приемлив за българското общество. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20