Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световното първенство по гребане в Пловдив бе историческо

Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив спокойно можем да определим като историческо. Не само защото бе плод на 19-годишните усилия на община, държава и организационен комитет, но и заради перфектните условия и организация, които впечатлиха хилядите състезатели и гости, няколко министри на спорта от различни държави, президента на Световната федерация по гребане (ФИСА) Жан-Кристоф Ролан и пристигнания на историческо посещение на Гребния канал в Пловдив президент на МОК Томас Бах.

Именно шефът на МОК участва в символичната първа копка на дублиращия втори гребен канал, който ще тарантира домакинство и в бъдеще на състезания от най-висок ранг. Томас Бах показа огромното си уважение към бившите ни световни и олимпийски шампионки, поговори и със състезателите, а в почетната книга на града написа: „Поздравления за великия спортен град Пловдив, родно място на толкова много шампиони. Голяма благодарност за разпространяването на олимпийските ценности“.

По време на Световното първенство по гребане в Пловдив бяха коронясани нови световни шампиони, а гребци от 28 държави спечелиха медали.

В топлите есенни и бързи води на Гребния канал Съединените щати спечелиха най-много медали - 10, от които 3 златни. Това е най-доброто постижение на американците от 16 години насам. Част от успешната им кампания бе златото на женската осмица. След като бяха най-добрите в последните 10 години в света, американките отстъпиха титлата си през 2017-а, а сега се завърнаха триумфално.Те продължиха доминацията си и при четворките жени, която е нова дисциплина, но конкуренцията вече е убийствена заради квотите за Олимпийските игри в Токио през 2020-та година.

С най-ценни медали на върха в отборното класиране завърши Италия - 3 златни, 4 сребърни и 1 бронзов. Италианците взеха титлата на четворка скул при мъжете за първи път от 1998-ма година. Предишните световни шампиони в дисциплината от Литва бяха изправарени още от Австралия и Украйна.

Ирландците пък направиха най-успешното си световно първенство в историята си с 2 златни медала и за първи път в олимпийски дисциплини. Най-напред при двойката скул лека категория при мъжете титлата грабнаха братята О`Донован. След това на скиф при жените Санита Пъспър изпревари на финала досегашната световна шампионка Жанин Гмелан от Швейцария.

С огромно нетъпрение бе очакван и финалът на скиф при мъжете. Европейският шампион от Норвегия Кетил Борч направи фантастична гонка и водеше от старта до финала, като спечели първа световна титла в кариерата си. Той изпревари световния шампион Ондрей Синек от Чехия и литовеца Миндаугас Грисконис.

При парасъстезанията паднаха 3 световни рекорда. Ерик Хори от Австралия записа най-добро време в света на скиф мъже. Защитаващата титлата си на скиф жени Биргит Скарстейн от Норвегия не само постави нов световен рекорд, но и напълно доминираше на финала. Още в самото начало на световното Джейсън Озбърн от Германия постави световен рекорд на скиф мъже лека категория. 

На този фон българското участие наистина бе доста скромно. 12-о място за новосформираната ни двойка скул Кристиан Василев и Борис Йотов,  23-о място за двойката без кърмчия Рангел Кацарски и Станимир Халаджов, и 19-о място за 19-годишния пловдивски талант Лазар Пенев на скиф лека категория. Но остават надеждите, че ще се намерят и още таланти и България ще си върне старата и вече позабравена слава в световното гребане.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слушайте дербито "Ботев" - "Левски" пряко по Радио Пловдив

С два мача днес продължава 11 кръг в Първа лига. От 17:30 часа ЦСКА е домакин на новака "Септември" на Националния стадион „Васил Левски“, а от 20:00 часа "Ботев" (Пловдив) приема "Левски" в дербито на кръга на стадион "Христо Ботев". Този мач може да слушате на живо по Радио Пловдив. Играчите на Душан Керкез са с 19 точки от началото на кампанията –..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

Появи се кадидат за собственик на Локомотив !

Сериозен бизнесмен е проявил желание да влезе в Локомотив Пловдив и да поеме издръжката на клуба. По информация на вестник Марица това е строителният предприемач Иван Пашов. В близките дни се очаква той да проведе среща с мажоритарния собственик на черно-белите Христо Крушарски. Иван Пашов е строителен предприемач с доста реализирани успешни проекти в..

публикувано на 04.10.24 в 17:44

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25