Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробивът под Централна гара скара съветниците, но мнозинството го подкрепи

| обновено на 27.09.18 в 14:47

Общинският съвет гласува одобряване на проект за изменение на подробния устройствен план за пробив под Централна гара в Пловдив. 27 съветници гласуваха "за", 20 се обявиха против, а един се въздържа.

Преди гласуването местният парламент отхвърли две предложения за отлагане на точката за следваща сесия. Те бяха на независимия съветник Ангел Ангелов, който настоя отлагането да е за друга сесия, без уточнения коя, а съветникът от групата на патриотите Илко Илиев предложи точката да се гледа на следващото заседание. 

Мнозинството гласува против и двете предложения. 

По време на дебатите заместник - кметът Розалин Петков призова съветниците да гласуват проекта за пробив под Централна гара, тъй като така ще се развърже движението между булевардите "Васил Априлов" и "Македония". Той подчерта, че все още няма цялостна яснота какво точно ще правят НКЖИ, тъй като разговорите с тях продължават. Среща със специалисти е насрочена и за днес в 15 часа, уточни Петков и покани съветниците да се включат в тях. Общината може да контролира изпълнението на този проект, дори и да не се стигне до съгласие с НКЖИ, увери заместник-кметът. 
На днешната сесия кметът Иван Тотев не присъства
Темата предизвика сериозни реакции в залата. 
Групата на патриотите няма да подкрепи проекта и ще гласува против, обяви съветникът Слави Георгиев. Той посочи, че от НКЖИ не са били убедителни в защитата на този проект, затова не е редно да им се дава кредит на доверие. 100-хилядният район "Южен" поне две години ще бъде изолиран, тъй като от НКЖИ са категорични, че ще бутат Бетонният мост, коментира още Георгиев. По думите му, точката е и символична за това дали местният парламент ще позволи някой от София да диктува какво да се прави, или ще бъде избран друг, работещ проект, който ще се изпълни за по - кратко време и ще е по - добър за пловдивчани.
Така внесеното предложение има прекалено много въпросителни, на които отговори няма дори и общината, заяви Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Тя е категорична, че проблемът ще е огромен, ако Бетонният мост бъде бутнат, тъй като цял квартал ще остане изолиран. Най - разумно е точката да бъде отложена, посочи Дани Каназирева. 
Петя Манева от БСП посочи, че след години на хвалби от страна на кмета Иван Тотев за пробива под Централна гара, едва на 25 септември съветниците са разбрали, че с изпълнението на проекта общината трябва да поеме разходите по преместването на колектора, който обслужва целия район около гарата. Това ще натовари много общинския бюджет и заради допълнителната инфраструктура, която ще трябва да се изгради, коментира Манева.
Няма човек в тази зала, който да не се вълнува от този проект, обаче през 2016-та година всички ние в тази зала сме дали карт бланш този проект да се готви, заяви председателката на съветниците Савина Петкова. И всички, без изключение, сме разтревожени, допълни Савина Петкова и призова съветниците да се изслушват взаимно. 
Веселин Маневски от ГЕРБ призова колегите си да са по - толерантни към Пловдив и неговите граждани. А Гошо Къчков, също от ГЕРБ, заяви, че много от нещата не стоят така, както ги представят съветниците.
Пенка Деведжиева от Реформаторския блок отправи питане към зам.-кмета Димитър Кацарски дали Бетонният мост съществува в проекта за пробив под гарата или се предвижда да бъде бутнат. 
"Бетонният мост не е част от общия устройствен план. Това означава, че който изготвя ПУП-а решава дали проектът ще бъде с Бетонния мост или без него, отговори заместник-кметът Димитър Кацарски
Току-що стана ясно, че нищо не е ясно, обяви пред колегите си съветникът Ангел Ангелов. А Илко Илиев от групата на патриотите контрира, че напълно е ясно, че това, което съветниците ще гласуват не се отнася до съдбата на Бетонния мост. 
С този ПУП не се решава съдбата на Бетонния мост, допълни още зам.-кметът Димитър Кацарски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03