Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката е движеща сила на всяко общество

С акцент върху Европейската година на наследството Институтът по зеленчукови култури „Марица“ ще отбележи Европейската нощ на учените. Представители на Института и гост-лектори ще  говорят за корените на българското градинарство, за уникалните зеленчуци на с. Куртово конаре и традициите при отглеждането на на традиционни сортове зеленчуци-  В рамките на инициативата ще бъдат представени експонати от Музея в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в гр. Садово. 

Заместник-директорът на ИЗК "Марица" доц. д-р Иванка Тринговска подчерта, че Европейската нощ на учените е мащабно събитие, което стартира преди 13 години и се провежда винаги в последния петък на месец септември. Всяка година интересът към събитието нараства, като миналата година в Европейската нощ на учените са участвали над 340 града в Европа, а участниците са били над 1 млн. Хиляди събития тогава се случват едновременно и основното им послание е, че науката е забавна и завладяваща, че учените работят по проблеми в полза на обществото като борбата с рака,  изхранването на нарастващото население, климатичните промени и др.

Посланието до най-малките е, че ученето може да става и по забавен начин. Даваме им възможност да се докоснат до науката и да предизвикаме интереса им. Искаме и да привлечем младите хора към научна кариера тук и сега, защото движещата сила на всяко едно общество е науката.

За трета година  Институт „Марица“ се включва в тези събития по проeкт REFRESH  „намери науката навсякъде и споделяй“.

Всяка година Европейската нощ на учените минава под знака на някаква тема, а тази година е подчинена на Европейската година на културното наследство. В синхрон с това учените от института се стремят да запазят традиционния вкус на българските зеленчуци и новите сортове, които създаваме, трябва да  носят този вкус, с който ние  българите, сме свикнали.  Наследството не е нещо статично, то се променя, когато ние си взаимодействаме с него и то може да играе голяма роля заизграждане на  бъдещето.   Давам пример със зеленчуците. Нашите сортове по традиция са много вкусни, ароматни, с много ценни вещества. Настоящето обаче налага да има все по-висок добив, да бъдат все по-устойчиви към заболявания и всичко това е много трудно.  В нашия институт, който е с почти 90 годишна история, с гордост мога да заявя, че са създадени над 300 сорта зеленчукови култури с отлични вкусови качества, защото  лекциите по качество е основно направление за ИЗК „Марица“, заяви доц. д-р  Иванка Тринговска.

Интервюто – в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22