Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив стартираха консултациите за новата Национална стратегия за децата

| обновено на 01.10.18 в 16:13

В Пловдив се откри разширена Консултативна среща за формулиране на новата Национална стратегия за децата. 

Тя е организирана от Държавната агенция за закрила за детето и протича с участието на  представители на всички органи, ангажирани с политиките за децата. Това са държавни институции, международни, синдикални и работодателски, неправителствени и родителски организации, академичните среди, членовете на Съвета на децата, експерти, директори на детски градини и училища. 


Националната стратегия, визира периода до 2030-година и трбва да следва хода на всички останали държави, решили да обединят приоритетите си, обясни председателката на Държавната агенция за закрила за детето Елеонора Лилова. 

Страните се обедняват около основната цел на документа, визиращ изграждането на работещ модел, по който децата да могат да общуват с държавата и да растат в хармонична, справедлива и хуманна обществена среда. 

Центърът на проблемите не може да се фокусира единствено в училището, а най-вече в семейството, гласи другият извод от проведените проучвания. 

След като премине задължителните съгласувателни процедури между институциите, до края на годината Националната стратегия може да влезе в НС за обсъждане и приемане. 

Постулатите, залегнали в нея, ще доведат до промени в поне шест основни закона, касаещи закрилата и развитието на децата в България, заяви председателят на парламентарната комиси по въпросите на децата, младежта и спорта и пловдивски депутат Славчо Атанасов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дариха хирургични инструменти за деца в УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив

Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив получи дарение на специализирани инструменти, необходими за операциите на малките пациенти с лицеви аномалии.  „Отделението е създадено през 1997 година и днес извършва 97% от операциите на деца с лицеви аномалии в цяла България. Пациентите..

публикувано на 27.05.24 в 14:21

Осъдиха на година затвор мъж за домашно насилие

1 година ще лежи в затвора насилник, който малтретирал по-възрастната си приятелка. Между 50-годишния мъж и 73-годишната жена, които живеели на семейни начала в пловдивското село Старо Железаре, честно възниквали шумни скандали – твърдят техни съседи. Установено е, че на 17 и 18 май, на два пъти, мъжът упражнил насилие спрямо жената, като й..

публикувано на 27.05.24 в 13:04

Кметове от Карловско готвят блокада на възлови пътища

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят предупредително за един час Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“ на 29 май.  Преди дни кметовете, които учредиха инициативен комитет, изпратиха писмо до..

публикувано на 27.05.24 в 12:12

Демонстират как се оказва първа помощ в Пазарджик

Демонстрация на оказване на първа помощ и представяне на професията "парамедик"  се проведе в Пазарджик по повод  Световния ден на спешната помощ.  Средно по 10 лекари не достигат във всяко едно от 27-те центъра за Спешна помощ в страната, оповестиха от Съюза  на парамедиците след направен анализ. Като основна причина Цвятко Луджев, военен..

публикувано на 27.05.24 в 11:09

Атрактивна лятна ваканция за децата организират в Пазарджик

Общинският детски комплекс в Пазарджик организира целодневна лятна програма за децата. Тази година тя е под името „Здравей лято“.  Програмата ще стартира на 3 юни и ще продължи до 13-ти септември. Тя е изготвена така, че да съчетава образователни, културни и спортно-развлекателни занимания, като за целта се привлечени квалифицирани и мотивирани..

публикувано на 27.05.24 в 10:24