Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще плаща 40 милиона повече за обучението на студентите

Около 40 милиона лева ръст в субсидията за издръжка на обучението във висшите училища се предвижда за 2019 година. Тава  съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в Съвета на ректорите в Университета по хранителни технологии в Пловдив.По думите му парите няма да бъдат разпределени по равно между университетите, а в зависимост от оценката за качеството на обучение и реализация.

Той припомни, че през последните години са направени промени за преструктуриране на приема и на финансирането и те ще продължат и догодина.  Министър Вълчев подчерта, че пазара на труда и пазара на образованието са с различна логика и от гледна точка на бъдещите потребности специалности като химия, физика, математика и педагогика на обучението е добре да се финансират изцяло от държавата. 

В момента на пазара на труда най-търсени са инженерните специалности, но също така има недостиг на  аграрни специалисти и медици. В тази посока трябва да се търсят стимули за прием в тези специалности и за задържане на завършилите  в страната. Според министъра, тъй като това не може да  стане по административен път, е добре да се коментира въпроса с бизнеса и стопанските организации. Той подчерта, че към момента са изключително важни и  педагогическите специалисти в предучилищното и училищно образование и трябва да се подсигури системата с достатъчно учители заради предстоящото пенсиониране на не малко педагози. 

Министърът и ректорите обсъдиха предстоящите промени в Закона за висшето образование, системата на управление и системата на акредитация на висшите училища. Стана ясно, че готвените промени имат за цел  да я облекчат, да я направят по-ефективна и в по-голяма степен базирана на обективни показатели и нуждите на висшето образование. 

По време на съвета министър Вълчев предложи още след приемането на мораториума над разкриването на нови висши учебни заведения да бъде изработена карта на мрежата на висшето образование в страната. В нея ще бъдат определени професионалните направления, необходими за съответните региони. Друга промяна предвижда увеличаване на квотата на младите преподаватели в управлението  на висшите училища. 

Пред ректорите министър Вълчев обяви, че предложенията на работната група за промени в закона ще бъдат подложени на широко обсъждане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23