Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червен картон за Джи Пи Груп и подкрепа за ремонта на Мулдавския манастир

| обновено на 12.10.18 в 16:52
6
Снимка: Михаил Миховски, Радио Пловдив

"ДЖИ ПИ ГРУП трябва да бъдат извадени от проектите с европейско и държавно финансиране. Възложил съм на шефа на АПИ Светослав Глосов да намери законов начин това да се случи още днес", заяви премиерът Бойко Борисов в манастира "Света Петка Мулдавска" край Асновград. 


Той подчерта, че не може да допусне при толкова усилия, които полага правителството, и единствените претенции към строителните компании са срок и качество, да се случват лоши строежи на пътища.

"Проверките трябва да са навсякъде", беше категоричен още премиерът: "Ако някой си бърка сместа на асфалта не така както трябва, а има фирми за надзор, има компетентни органи, които получават заплата за това и са го проспали, прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора".

По-късно Светослав Глосов уточни, че е невъзможно да отстрани ДЖИ ПИ ГРУП от проект по трансгранично сътрудничество, по който вече работи - пътят от Момчилград през Крумовград до Ивайловград. Другите два пътя, за които фирмата кандидатства за ремонт не са към АПИ, казва Глосов.

Той обаче допълни, че ще има допълнителна проверка на фирмата – на две други нейни участия в изграждането на инфраструктурни обекти. "Имат един спечелен търг, който се обжалва от страна на фирма. Това е тунелът на Железница. Участват също като консорциум в една поръчка. Още не е приключила като процедура. Още е на етапа преглед на технически предложения", поясни Глосов.

Междувременно в позиция, изпратена след ицявлението на премиера до медиите, ръководството на ДЖИ ПИ ГРУП заяви, че се отказва от строителството на тунела Железница на магистрала "Струма". 

"В  така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда ДЖИ ПИ ГРУП да депозираме пред Aгенция "Пътна инфраструктура" отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница. Това е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност", заявяват от ДЖИ ПИ ГРУП.

Премиерът беше на посещение в манастира „Света Петка Мулдавска“, за да проследи  как протича ремонта на светата обител, за която бяха отпуснати половин милион лева след пожара преди осем години. Борисов беше посрещнат от пловдивския митрополит Николай.

За Мулдавската обител Борисов обеща прокарване на ВиК система, ремонт на западното крило на манастира и на камбанарията на църквата, както и на пътя към самата света обител. "Само вътре в манастира ще трябват три милиона лева, затова финансирането ще бъде поетапно", уточни премиерът.

Митрополит Николай съобщи, че църквата ще наеме фирми, които да направят проектите за реконструкцията на Мулдавския манастир, който трябва да запази автентичния си вид.

Стана ясно, че още в сряда, по предложение на премиера Бойко Борисов, МС ще отпусне 600 000 лева за ремонта на семинарията в Пловдив. 

След посещението в светата обител министър - председателят Бойко Борисов отида да инспектира строителството на пътя Пловдив - Асеновград. Той подчерта, че до момента е доволен от работите по пътния ремонт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Втори опит за избор на нов митрополит на Сливенската епархия

Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит  след касирането на избора през февруари.  42-ма епархийски избиратели ще гласуват за своя фаворит  между шест достоизбираеми епископи . Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Йеротей.  Кандидатите , одобрени от Светия синод,..

публикувано на 19.05.24 в 08:50

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 14:28

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 14:28

Младеж загина, след като колата му се преобърна на АМ "Тракия"

21-годишен младеж от Чирпан е загинал при катастрофата на 74-ия км на магистрала Тракия тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентът стана в платното в посока Бургас около 09:30 часа. Младият мъж е пътувал сам в колата си "Фолксваген". По всяка вероятност той е изгубил контрол над автомобила, като той е преминал през мантинелата, през оградата, отстрани..

публикувано на 18.05.24 в 12:33

Карлово избира „Царица на розата“

Тазгодишната „Царица на розата“ в Карлово за първи път ще бъде избирана на открита сцена. Конкурсът за най-красива и атрактивна девойка от Розовата долина се организира традиционно в навечерието на Празника на розата, който тази година е насрочен за 25 май. Началото на спектакъла е от 17.30 ч. на централния площад „20 юли“, когато всички 12..

публикувано на 18.05.24 в 10:29