Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани искат ангажирани социални политики със законите

КНСБ е за новите промени в Закона за бюджета на ДОО от 2019 година, защото са погледнати приходите

2
Снимка: БГНЕС

От 1 юли догодина всички пенсии се увеличават с 5,7 на сто. Таванът на пенсиите се повишава от сегашните 910 на 1200 лева. При изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсия отпадат трите най-добре платени години преди 1997-а година.

От догодина максималният осигурителен доход се повишава от сегашните 2600 на 3 000 лева. Увеличава се и минималният осигурителен доход – вместо 510 лева, самоосигуряващите се ще внасят 560 лева, колкото ще бъде догодина новата минимална работна заплата.

Това са част от предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в нашата страна. Те са заложени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г., който беше утвърден от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт този понеделник. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Какво мислят пловдивчани за предложените промени в социалноосигурителната сфера за догодина? Коментарите на част от тях събра Антоанета Петричанска – чуйте от звуковия файл.

Поставяме въпросителните за: осигурителен стаж, формули, изчисления и нови пенсии за всички, които ги очакват.

В програма "Точно днес" говорим с Ася Гонева, национален секретар на КНСБ за бюджета на ДОО, за стопирането на нарастването на тежестта на годините осигурителен стаж, за старите и новите пенсии.

От доста дълго време бюджетът на ДОО не е напредвал толкова много към целите на реформата и нямам никакво основание да не го подкрепя, каза Ася Гонева. По думите й напредъкът се състои преди всичко в това, че са погледнати приходите като са съобразени минималните равнища на осигурителните доходи с това какво трябва да дават на хората - направена е сериозна крачка за земеделските производители и тютюнопроизводителите, както и за самоосигуряващите се. 

Гвоздеят е максималният осигурителен доход, защото досега солидарността беше изкривена и хората с по-ниски доходи участваха много повече, каза Гонева. 

Подходът за тавана на пенсиите също се подкрепя от КНСБ, защото по думите й така ще се намали противопоставянето между стари и нови пенсии. Две трети от хората, ограничени от максимума, вече влизат в реалния си размер, допълни експертът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27