Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2019 е най- щедрият до момента, но не е реформаторски

| обновено на 29.10.18 в 15:58

Бившият финансов министър Муравей Радев определи бюджета за 2019-та година като щедър. В интервю за Радио Пловдив той подчерта, че не е имало по- щедър бюджет от всичките досега. 

6 милиарда лева ще бъдат разпределени повече от тази година, която също беше щедра. Новите разходи са добре балансирани, защото няма висок дефицит.  Това става без да се увеличават данъците, което си е постижение и никой не може да го отрече.

Занижени ли са  приходите в проекто - бюджета за 2019 година, както твърди опозицията? 

Въпросът Радев посреща с насмешка. Според него това се говори  от хора, които не разбират от тази материя. В Закона за публичните финанси много ясно е разписано какво могат да правят Народното събрание, МС, министърът на финансите и другите ръководители на бюджетни ведомства. Ако на някой не му харесва да промени закона. Вече трета поредна година нашите бюджети са на излишък, а нямат дефицит, подчерта Муравей Радев.

Ще има или няма да има реформи през бюджета за следващата година? 

Краткият отговор на финансиста е, че това е един от най- големите минуси на бюджет 2019, защото липсват съществени реформи в и без това тежките и тромави бюджетни сфери. Ако се махне здравеопазването, където обещават реформа, и образованието, всички останали бюджетни системи не помръдват. И миналата, и предишните години, и сега един голям ресурс  се изсипва в техните бездънни гърла и те  стават още по- тежки. Но ако добрите години свършат, защото икономическият растеж в световен мащаб се забавя,  тогава нашата икономика няма да може да създаде ресурс да изхрани тези допълнително натежали бюджетни системи. Тогава се увеличава държавният дълг, увеличаваме дефицитите и отиваме в една дългова спирала.  Цялата ни бюджетна система има нужда от структурна реформа, за да бъде олекотена и да може да се издържа, за да не се търсят пари отвън.

Имат ли основание възраженията на работодателите за ръста на МРЗ и осигуровките? 

Според Радев за ръста на минималната работна заплата изненада няма, но резкият скок на максималния осигурителен доход дойде изведнъж на бизнеса – от 2600 лева на 3000 лева. Това са около 130 хиляди работещи, на които работодателят трябва да отдели средства, за да плати своя дял от осигуровките им.  Това са разходи за бизнеса и бръкването в балансите му, без да си го предупредил, не е почтено, това е неприемливо. Трябваше да има диалог с работодателите. 

Препоръката на ексфинансовия министър е да се измисли формула, по която тези величини да се променят като тя бъде свързана със СРЗ, производителността на труда и с други фактори. Така е при пенсиите, там има Швейцарско правило и затова никой не спори с колко се увеличават пенсиите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14