Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерти, нов паметник и награди отбелязваме Деня на будителите

| обновено на 01.11.18 в 16:15

Денят на народните будители се отбелязва по традиция с тържествена церемония пред Президентството. Държавният глава Румен Радев приема почетния строй на Националната гвардейска част, издига се националното знаме. След това Радев ще се срещне с  ръководители на културни институции, общественици и дейци на науката, образованието, културата и изкуството. 

Читалищният съюз в Пловдив и Старинен Пловдив са домакини на общ  концерт на хорови групи, оркестри и детски танцови и певчевски състави. 

Приветствие към участниците и гостите от Римския стадион ще отправи заместник – кметът Александър Държиков. По време на концерта ще бъдат връчени и грамоти за заслуги. Преди това в Цар Симеоновата градина Духовия оркестър ще поздрави пловдивчани.  

Ученици ще представят мултимедийни презентации за будителите в един от моловете в града и ще бъде обявен старта на националния проект  "Народните будители и Аз".

В Пазарджик се открива паметник на големия революционер и възрожденец  Захари Стоянов. Монументалната скулптурна композиция носи името  „Листите на Захари Стоянов“ и е резултат от гражданска инциатива. Израбортена е от Жорж Трак и се намира на бул. "Мария Луиза", в близост до сградата на общината. 

В Карлово, за първи път, беше връчена националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ на  писателя и журналист Светослав Цветков. Номинирани за приза бяха четирима писатели, литературен критик и учен -  Георги Ангелов, Желяз Кондев, Георги Йорданов Балабанов, Благовеста Касабова, доц. д-р Красимира Чакърова и Светослав Цветков. 

Денят на народните будители  е посветен е на делото на книжовниците, на просветителите и на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. За първи път се чества през 1909 година в Пловдив.  От 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен. Честването му се възобновява през 1992 година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заради запалени стърнища изгоряха 90 дка жито

90 декара житен масив между Бяла река и Първомай изгоря вчера.  От Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че пожарът се е развил близо до газоразпределителната станция.  Единствено бързата реакция на екипите огнеборци е предотвратила сериозни последствия. Пожарникарите са успели да спасят 300 декара житни..

публикувано на 01.07.24 в 10:22

Зам.-кметът Вл. Темелков е номиниран за министър на електронното управление

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Токът от ЕВН поскъпва с под 2 %, парното поевтинява с 8 % в Пловдив

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Под 2 % ще е увеличението на тока за бита за абонатите на EVN. Поевтиняването на топлоенергията в Пловдив е с 8 на сто.  Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се..

публикувано на 01.07.24 в 07:53
Утрото на 1 юли в Пловдив

Жълт код за жега е в сила за почти цялата страна

Жълт код за горещо време е в сила за почти цяла България на 1 юли, сочи сайтът на НИМХ.  Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.  В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо.  Горещо време с максимални температури предимно..

публикувано на 01.07.24 в 07:39

Кандидат-студентите в МУ - Пловдив полагат изпит по биология и химия

Кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ полагат днес изпит по биология и химия в Медицински университет-Пловдив. Той е с продължителност 4 часа и без прекъсване. Изпитният вариант ще бъде изтеглен от кандидат-студент в първа аудитория на Аудиторния комплекс на висшето училище. Името му ще бъде определено..

публикувано на 01.07.24 в 07:35