Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НБ "Иван Вазов" е в първата тройка с дигитализирани фондове

Годината, която предстои, ще бъде доста интересна и свързана с по-добри времена за културата. Бюджетът за библиотеките се увеличава през последните две години с по 10%, но имаме и  по-големи очаквания. Това увеличение е предназначено за повишаване на стандарта на библиотеките – не само за заплати, но и за издръжка на сградите, подчерта директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев.

По думите му някои библиотеки в страната са в тежко състояние, но НБ „Иван Вазов“, макар и строена през 1974 г., е проектирана и построена  за библиотека и в този смисъл институцията е облагодетелствана.

Минев подчерта, че библиотеките, които са към Министерството на културата, се нуждаят от средства, които ще бъдат насочени и за изпълнението на различни вече стартирали проекти. Работещите специалисти в НБ „Иван Вазом“  получават в момента  СРЗ около 800 лв,  но те трябва непрекъснато да се квалифицират.

Действително проблемът с подбора на кадри е голям, има и огромно количество хора, които имат безпочвени претенции. Аз съм очарован обаче от процента на младите хора, които през последните две години идват при нас  и знаят какво искат.

Пловдивската библиотека в момента е в авангарда на библиотеките, които цифровизират фондовете си.  Тя е в тройката на най-силните страната. увеличен бюджет,За първите 10 месеца на годината са обработени около 105 000 дигитални кадъра. Говорим за издания, които периодично се добавят към дигиталната библиотека  на адрес digital.plovdiv.bg, проект, който Общината спечели преди две години, финансиран от програма BG 08  „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив“. Това е единственият случай  в страната, когато Общината е бенефициент на проект, който обединява всички културни институти – уникален проект и резултатът е цифровият портал.

В Пловдив досега са издавани 500 периодични издания от 1850 до 1944 г., от които на портала са качени вече 210 само за една година.

Той обаче е малко известен и за него трябва да се дава повече информация. подчерта още Димитър Минев.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов живот за водните мозаечни фигури пред ДКЦ-V

Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев пред ДКЦ-5 в район "Тракия". Мозаечната композиция е във водната площ пред поликлиниката и е изработена през 1980 г.  В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови, както над 40- годишните следи на времето, така и..

публикувано на 03.06.24 в 15:25

Красимир Лозанов с ревю от Панаира на книгата

В неделния ден се срещнахме в ефира с Красимир Лозанов- маркетинг мениджър на ИК "Жанет 45", който любезно се отзова на молбата ни да сподели своите впечатления от Пролетния панаир на книгата в София. -Каква е атмосферата в последния ден от Пролетния панаир на книгата? ...-Както се казва, доиграваме мача, доколкото след няколко часа този голям и..

публикувано на 03.06.24 в 15:05

Преге - предаване за света на книгите, 01 - 07 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 01.06. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Джани Родари. Приказки наопаки.  174 стр., ок. 3А, ПАН , 2024 Марк Твен. Един янки в двора на крал Артур. Нов первод., 392 стр., ок. 5А, Сиела, 2024. Дж. М. Кутси. Живот и страдания на Майкъл К.  2-ро..

публикувано на 03.06.24 в 12:13

Юджийн Чаплин представя музиката на баща си с любов

На 12 юни в Драматичен театър Пловдив синът на Чарли Чаплин Юджийн Чаплин излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа..

публикувано на 03.06.24 в 10:03

Стефан Русинов ни среща с Китай в "Петното на Роршах"

На книжния пазар излезе книгата "Китай в 10 думи" на китайския писател  Ю Хуа, израснал в безпросветните времена на Културната революция, но впоследствие превърнал се  в един от най-четените китайски белетристи. Сред важните  за него теми са цензурата, корупцията, историята, патриотизмът,  обществото, литературата. Въпреки че книгата е написана..

публикувано на 03.06.24 в 09:39