Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите не свалят правителства

 Само който протестира - получава, така е при това правителство, коментира политологът Татяна Буруджиева  протестите по различни поводи в страната. Те могат да продължат, както видяхме 2013 г., година и половина, но не те събарят правителството. Правителствата се самосъбарят, както видяхме , че става у нас. 

Буруджиева коментира и казаното от управляващите от ГЕРБ, че протестите са опит за дестабилизизация и са дирижирани: Винаги от протестите може да се направи заключение, че са опит за дестабилизация, но истината е, че такива опити, ако можем да влезем в риторика, се случва там и тогава, и където има реални проблеми. 

Иначе няма как до такава степен да се контролира и манипулира обществото, че да излезе на улицата и да протестира за неща, които никак, ама никак не засягат неговия живот.  Така че аз бих казала, че това са проблемите, които породиха протестите. Единият е, разбира се, натрупалите се проблеми на гражданите в различни сфери и ние виждаме, че в различните градове акцентът на протестите е различен, но второто, което може да се каже и то обединява тези протести е, че общото впечатление и усещане, което се натрупва, за което сме говорили от много месеци, за това правителство е, че то е готово да решава проблеми, постигнати чрез протести, т. е. протестираш – получаваш и второто е, че в това правителство и мнозинство има един партньор, който непрекъснато клати лодката, поражда проблеми, поражда напрежение, поражда негативи и искания за оставки, които вече  са общонационални.

Всички, които поставят някакви конкретни искания, те ги поставят пред това правителство с идеята, че това правителство ще ги реши, ерго, социологическите данни както също говорят няма особено желание за смяна на това правителство. А протестите ще си продължават, защото това е начинът да си постигнеш резултата с това правителство.

Буруджиева определи като важен акцент друг аспект: Трябва да си отговорим на въпроса, че хубаво, каквото и да обещават на народа, т. е. дори управляващите да се подлъжат да обещая на хората по-високи доходи, повече от дадените им пари, кажете ми в крайна сметка откъде и как  ще ги намерят тези пари. В крайна сметка догодина е последната година на еврофондовете и ние знаем каква е ролята на свежите европейски пари, структурните фондове приключват за България, какво се договаря и от тук е изключително важният въпрос какво прави правителството и как се договаря и в следващия бюджет какви ще са парите за България. Иначе безкрайно много може да ни обещават политиците пари и доходи, но трябва да сме наясно, че това е един огромен, важен и влиятелен ключ към тази доходи, какво и как ще се  договори в европейския бюджет. А нега ние седим и се надцакваме включително и с протести. Те могат да продължат, както видяхме 2013 г., година и половина, но не те събарят правителството.

Според Буруджиева, предсрочни избори вероятно ще има следващата година, но не поради протестите, а заради проблемните коалиционни партньори.

Според мене не може да няма предсрочни избори, защото виждаме, че нещата между партньорите не вървят. Аз не знам как може да се работи с партньори, които не са стабилни в позициите и решенията си, които ти налагат един по-крайни решения, които излизат извън ценностите на собствената ти партия и са постоянен източник на скандали и разправии. Това означава постоянно и много тежко да ерозираш.

Струва ми се, че предсрочни избори с местните избори е оптималният вариант. Кога и как ще има предсрочни избори ще решат гражданите и второ, политиците да решат дали могат да се разбират и да работят, защото без да иска предсрочни избори БСП още не казва на хората с кого ще управлява, с коя от тези три партии , дето ще влязат в следващия парламент и ще формира правителство. 

За протестите – изпуска се духът от бутилката. Българинът повярва, че може да управлява от улицата. И сега този протест организиран ли е? Такова нещо, в такава демокрация няма, няма такава демокрация. Политиците трябва да носят отговорност, но и гражданите трябва да знаят какво да искат от тях.

За репликите на президента Радев:  от една страна в лека, а от друга,  в трудна ситуация. Лека, защото от една страна е с достатъчен рейтинг, с достатъчно доверие, за да може да води пряко диалога с гражданите. Той не се нуждае от партия или някой  като патерица, за да привнася авторитет или легитимност към него. Рейтингът му е достатъчно висок, което му улеснява ситуацията. От друга страна е затруднена, защото  няма адекватна сериозна опозиция в България и на практика каквото и да каже президента започва да изглежда и той да се опитват да го поставят в ролята на опозиционер.  Значи, той има два варианта – или да мълчи за всичко, което става, което също мисля, че няма да му бъде простено по никакъв начин или да търпи подобни интерпретации и аз мисля, че всички виждаме какво той е избрал.

За мълчанието на премиера Борисов: Борисов има да решава конкретни задачи и  трябва да вземе решение, защото не е лесно решение да управляваш под натиск. На Борисов това не е обичайно, не е нещо, което той търпи. От друга страна, няма никаква логика да прави предсрочни избори, защото поне засега малки преднини има ГЕРБ пред БСП, да ще се запази – няма толкова голямо значение, въпросът е как ще си съставиш правителство след това.


Цялото интервю е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34