Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Иван Тотев: Очакваме една много специална Нова година за нас пловдивчани

13-метрова Коледна елха сияе в центъра на Пловдив

Дядо Коледа ще се ориентира по светлините на елхата и няма да пропусне Пловдив

| обновено на 30.11.18 в 15:44

Грейна Коледната елха на площада пред общината в Пловдив. Светлините светнаха малко преди 18 часа след обратно броене от 10 до 1 от кмета Иван Тотев и децата от вокална формация „Омайниче“. Минути след това небето бе озарено от пищна заря. 

4 000 лампички озаряват елхата, която има над 4 хиляди зелени клончета. Украсена е с червени и сребърни топки, съчетани с малки, средни и големи звезди. На върха има мигаща светлина, а около елхата е опасан гирлянд, който свети вечер и през нощта.
Елхата е изкуствена и е доставена от Раковски, където е единственият на Балканите производител на елхи. Монтирана е на голяма дървена платформа върху фонтана пред общината. Сглобена е от конусовидни пръстени, всеки висок над 70 см. Елхата тежи един тон, а украсата по нея е близо половин тон.
Снимка
Преди включването на светлините кметът Иван Тотев отправи тардиционния си поздрав към пловдивчани. Той отбеляза:
Снимка

В навечерието сме на най - светлите празници в един месец, който е изпълнен с положителни, много топли емоции. Месец, в който си даваме равносметка какво сме свършили през тази година, хората, които са около нас, домовете ни и очакваме Рождество - един прекрасен ден и със затаен дъх очакваме и Новата година. 

Една много специална Нова година за нас пловдивчани. На 12-ти януари всички заедно ще открием и старта на тази специална година за нас Пловдив Европейска столица на културата. И няма как да не бъдем изпълнени с тези невероятни положителни емоции!

Кметът посочи, че преди това имаме да свършим и малко работа - да направим така, че когато Дядо Коледа лети с голямата шейна и носи подаръци на всички деца, да види, че в нашия град свети една голяма, прекрасна елха и да не ни пропусне!

Иван Тотев помоли децата от Детска вокална формация „Омайниче“ да броят заедно с него, за да могат и лампичките на елхата да чуят и да се запалят.

Едновременно със  светването на хилядите лампички небето над площада бе озарено от пищна заря. Настроение за десетките пловдивчани и гости на града създадоха освен малките "Омайниче"-та, гайдарският състав „Родопчани“ и Фолклорният танцов ансамбъл „Седенчица“.

Снимка

Снимка

Най- модерни в момента са 3D елхите, тип "Скандинавия", заради приликите им с естествените борчета и ели, разказа пред Радио Пловдив Верислава Бенова от фирмата - производител в Раковски.  Пазарен интерес има към елхите, посипани със сняг, както и към коледните дръвчета, които се поставят в двора или пред къщата. Те са специални и изискват специална обработка. 

На мода остават и цветните елхи – в червено и бяло. Предпочитани от клиентите са и сините, цикламено – розовите и  червените коледни дръвчета.Частният бизнес търси елхи, които да отговарят на техния корпоративен цвят.  Най- търсената височина е 1,80 м. 

По данни на фирмата средно едно семейство отделя между 90 и 100 лева за изкуствена елха.

Снимка

Снимка

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разследват крупна кражба на пари от дома на фермер в Белозем

Крупна сума пари е открадната от къщата на известен фермер в Белозем. От полицията потвърдиха, че по случая се води разследване, но отказаха да дадат други подробности. И днес има засилено полицеско присъствие в селото, породено от дръзкия обир, станал посред бял ден. Мместни хора твърдят, че от къщата на земеделския производител Стоян..

публикувано на 26.06.24 в 13:05

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем ученици са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 12:22

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 12:22

Българският народ ще има достоен архипастир

„ Ние се молим Бог да благослови православния български народ да има достоен предстоятел на родната Българска православна църква .“ Това заяви Пловдивският митриполит Николай по повод предстоящия общоцърковен събор на 30 юни, който трябва да избере нов български патриарх. Владиката посочи, че " със сигурност изборът на патриарх, на..

обновено на 26.06.24 в 12:22

EVN Топлофикация преминава към онлайн фактури

EVN Топлофикация преминава към издаването само на онлайн фактури за консумирана топлоенергия и битова гореща вода на своите клиенти. Промяната е част от дигитализацията и подобряването на услугите на дружеството.  Всеки клиент на EVN Топлофикация може да намери своята фактура в портала „EVN Oнлайн плюс“ . В него клиентите ще открият оригинал на..

публикувано на 26.06.24 в 12:14