Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив през ноември 13 от 30 дни сме дишали мръсен въздух

Отново дишаме мръсен въздух в Пловдив

Между 71 и 77 % е делът на битовото отопление за замърсяването на въздуха в Пловдив с фини прахови частици

| обновено на 04.12.18 в 17:07

В големите градове у нас отново е отчетено замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. 

Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 4 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. 

Следват Горна Оряховица, Шумен, Пловдив и Велико Търново. 

В пловдивската станция „Тракия“ тази сутрин са отчетени 110 микрограма на куб. м, което е над 2 пъти среднодневната норма, а в "Каменица" – 92 микрограма на куб. м. 

Превишение на среднодневните норми на фини прахови частици, но в по-малка степен, са отчетени още 10 града, сред които и Смолян.


В Пловдив 13 от 30-те дни на ноември са били с превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици, съобщи пред Радио Пловдив директорът на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев.

Той обясни, че моментното състояние на въздуха не е определящо за това дали има завишение, или не. 

Показателят, който е определящ и се следи, е средноденонощната норма на фините прахови частици с размер 10. Тя е 50 микрограма на кубичен метър и е усреднената стойност за 24 часа. 

Позволени са 35 превишения в годината. С едно повече да има, тогава говорим за неизпълнение на изискването за качество на въздуха по отношение на фини прахови частици с размер 10.

Снимка

Стефан Шилев обясни, че за реални се приемат данните от станциите на Изпълнителна агенция по околната среда към МОСВ. В Пловдив те са две - в  парк "Каменица" и в "Тракия". 

И двете станции отчитат превишения на нивото на фини прахови частици във въздуха пред последните дни. 

Битовото отопление е това, което води до замърсяване на въздуха, категоричен е директорът на РИОСВ-Пловдив.

Той посочи, че за община Пловдив по модела на математическото моделиране между 71 и 77 % е приносът на битовото отопление към фините прахови частици.

Това е причината, заради която на този етап общинските власти нямат механизъм, по който да въздействат за подобряване качеството на въздуха, смята Стефан Шилев. Той нарече нонсенс помощите, които държавата дава на социално слаби граждани, подпомагайки ги с твърди горива.

Основното е контрол върху качеството на горивата на пазара и контрол на използваните горива за печките, както и на ефективността на самите печки, посочи директорът на РИОСВ - Пловдив. 

Той припомни, че изгарянето на отпадъци е строго забранено и се преследва от закона. Когато има сигнал, че някъде се изгарят гуми или че в някоя къща се горят отпадъци, РИОСВ заедно с полицията и пожарната се задействаме и се оптваме да установим нарушителите. За съжаление обаче в повечето случаи това са непълнолетни, а често и въоръжени младежи, обобщи Стефан Шилев.

Данните на „Air Quality Index“ са усреднени данни от различни показатели в реално време и по математически модели изчислено качество на въздуха, коментира още Стефан Шилев. 

Замърсяването на въздуха в България днес призори според Европейската агенция за околната среда.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28