Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелени Балкани" 30 години се борят за българската природа

Ако трябва да определим прилагателно, думата „партньорство“ във взаимоотношенията на „Зелени Балкани“ с държавните институции, не е много точна. Тя е пожелателна, защото много по-добра е думата „коректив“. В качеството си на коректив сме израстнали много повече и сме добили опит. Да го кажа направо, водили сме войни с различни лобита, които са управлявали различни държавни институции или са били под тяхната неформална власт. Това подчерта основателят на „Зелени Балкани“ Христо Николов.

Това не е обаче добре за каузата на българската природа. Ако действително имахме реално партньорство с българските институции,  много по-лесно щяхме да постигнем общите си цели. А нашите цели са общи с интересите на държавата и би трябвало както е по Закон, тя да е първостепеннен отговорник за състоянието на ългарската природа. В този хаос обаче вече 30 годинислед началото на Прехода ние нямаме  достатъчно качествено и добре изградено гражданско общество, което  да бъде коректив.

Трябва да кажа все пак, че има и изключения и това е РИОСВ-Пловдив, с които добре сме се разбирали и с тях имаме съвместни проекти. Но това е изключение, подчерта Николов.

По думите му, началото на дейността им е била доста трудна, защото хората  са се информирали лесно взаимно и затова и лесно са били заблуждавани във времето, в което всички са чакали информация от вестника или радиото.

 Една голяма трагедия преди 30 години в късната есен на 1988 г. стана повод за създаване на „Зелени Балкани“.

Конкретният повод бе интересното биологично явление каламитет, популационен бум, на полските мишки. Поради не напълно ясни за науката причини, през различни периоди от време, понякога много големи, те започват да се размножават много бурно – от 100 до 1000 пъти повече от обикновено.  В резултат на явлението всички селскостопански земи бяха „надупчени“ и реколтата беше застрашена. В Европа това се е случвало няколко пъти.

Технологията е да се поставя отрова в дупките на мишките, а нашето тоталитарно Правителство, под прякото ръководство на Пенчо Кубадински, мобилизира цялата огромна селскостопанска авиация, която тръгна с фосфороорганични отрови заразена пшеница да заливат селскостопанските площи. Стана нещо страшно. Точно мишките тогава най-малко умряха, но умряха милиони птици – диви и много редки видове.

Картината беше апокалиптична, но тя не можеше да бъде видяна от хората, защото медиите се брояха на пръстите и имаше от най-високо ниво от Политбюро заповед да не се случи това. Те разбраха каква  трагедия се случи – по полето на места имаше по 20 000 трупа на птици.  Ние пуснахме статии навсякъде, но сигналът ни беше отказан и разбрахме, че трябва да действаме по друг начин.

И досега се правят гигантски нарушения на българското екологично законодателство. То е обемно и специфично и хората нямат възможност да го следят. Срещу нас се изправят платени пиари, такъв беше и случаят с Гюлен в Банско и едва сега се разбра, че сме били прави. Хората повърхностно следят нещата и черният пиар успя да наложи отрицателе образ на неправителствения сектор, заяви Николов.

Друг мит са парите, които усвояваме. Всички проекти, които сме осъществили, са се случили след открити конкурси пред европейски и български институции. Инвестициите, които сме направили в българската природа, те не са от нашия бюджет, а от парите на немския, френския, американския данъкоплатец в името на природата.  Това е така, защото Природата няма граници. И вместо да ни дават за пример, че сме инвестирали досега 22 млн лв международни средства през тези 30 г. в българската природа, привлечени за работа са били и български фирми.,нас ни обвиняват. А 30% от тези пари разбира се, влизат в българските пенсионни и здравни фондове, подчерта още Христо Николов.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27