Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата създава духовни полета, да изпратим позитивни сигнали

 Нямаме много алтернативи като Европейска столица на културата да се чувстваме празнично и горди, че сме спечелили един от най-големите проекти в областта на културата. Безспорен успех за Пловдив и всички, които са участвали в осъществяването му. Голям ден за нашия град е днес. Това заяви Анастас Бадев - бивш заместник кмет "Култура" в Община Пловдив. 

Стефан Стоянов - заместник-кмет и член на УС на Фондация "Пловдив - ЕСК 2019" уточни, че над 200 са акредитираните журналисти за  събитието и днес е шансът ни да покажем Пловдив като живот заедно да привлечем повече туристи, да направим повече устойчиви проекти, които да продължат да се развиват и след това.

Анастас Бадев: Едва ли има пловдивчанин, който да не се вълнува, особено след една 7-годишна подготовка. Много вълнуващ е днешния ден и се надявам да имаме добри възможности да се порадваме на всичко, което се случва.

По повод за критиките, които набраха скорост през последните дни, Анастас Бадев подчерта, че пътят, който Пловдив е извървял е дълъг. 

Бихме могли да се върнем и към датата на Съединението дори. Но не важното е колко е дълъг пътят, а че той е завършил успешно и че ще имаме безспорните ползи от резултата.

Проектът беше спечелен. Този проект ще направи Пловдив една от най-известните дестинации през тази година. Останалите ползи са артикулирани неколкократно: икономически, престижни, ще има подем в областта на туризма и Пловдив ще стане важна дестинация. Има обаче една причина, който е най-важна от всички – това са духовните полета, в които ще заживеем и активността на гражданите. Културата преди всичко е диалог. За да бъде успешна ЕСК трябва да има комуникация между всички и аз предполагам, че това ще се случи.

В момента е напълно нормално да има някакъв песимизъм. Скепсисът обаче означава още и проучване. Надявам се пловдивчани да бъдат достатъчно добронамерени и да извлечем ползи от проекта.

Алтернативата ни е да бъде заедно всички и съпричастни или по стар обичай да вкараме темата в доста провинциален скандал. Второто не трябва да се случва.

Хората се раждат равни и в това няма нищо лошо, всеки да изрази и отрицателно мнение. То обаче трябва да бъде вкарано в дебата. Критичният патос не трябва да е подвластен на принизени страсти, заяви Бадев.

Той подчерта още, че отрицателната енергия в дебата не трябва да бъде  акцент в началото му.

 Винаги ще има хора, които нещо няма да харесат и ще се отнасят по-скоро критично към програмата. Когато изпитваш студент, подходът е алтернативен – или го подкрепяш или търсиш начин да го скъсаш. Предлагам да бъде първото и когато знаем какви са вече резултатите от усилията, тогава да водим такъв разговор.

Стефан Стоянов: Огромната част от пловдивчани са положително настроени към проекта. Той се осъществява за първи път в страната, 1500 артисти са  участниците в него.  Най-видимото дотук е, че имаме с пъти повече събития  , огромни реформи в самите пловдивски културни институции. Операта преди 7 години беше затваряна. Сега премиерите нарастват, имаме огромна публика и при положение, че Пловдивската драма е базово много добра. Надяваме се Министерството на културата да се справи и с липсата на сцена за операта.

Нека да си дадем сметка, че преди години нощувките вървяха до 200 на година и ако видехме чуждестранна грапа, спирахме да се снимаме с нея. Сега само миналата година имаше над 1 млн туристи.  Хотелите, които през тази година ще се строят са над 50 000 лв. инвестиции и това надпвърля неколкократно статистиката дотук. Голямата Епископска базилика се осъществява с публично-частнво партньорство, регионът е в подем и нвие имаме истински шанс да направим събитието, което да привлече още поблика. Само миналата година имаше над 100 положтелни публикации за Пловдив в чуждестранни медии. И ако обобщим, още преди да е стартирало събитието, ние вече имаме този подем.

Още когато фондацията се събра за първи път, ние вече мислехме за ефекта от него. Комплексният подход вече дава резултати и ако успеем сега като град да извлечем още полза от него, градът ще стане още по-популярен не само в Европа, а и извън нея. От нас зависи да направим проекта максимално печеливш и сега това са очакванията към всички.

В момента имаме над 200 акредитирани журналисти, които вече трети-четвърти ден са тук. Имаме близо 150 международни гости от над 20 европейски столици на културата, представители на ЕС, аврокомисарят Мария Габриел и много други. Над 600 са официалните гости, потвърдили присъствието си, спектакълът е любопитен според заявката си и се очертава да бъде истински празник. Важното е ние да излъчим позитивните сигнали. Имиджът на града е знаков и ние трябва да се възползваме.

Ан. Бадев: Вниманието на всички хора, които обичат нашия град трябва да е насочено към домакинството на града.  Радостен съм, че Пловдив стана Европейска столица на културата, защото аз съм сигурен, че заслужава това – заради неговите традиции, клишетата понякога са много верни, и заради това, че Пловдив бе първия град, който насочи визията си към Европа преди 20 години. И досега в страната не се е случвало такова голямо и значимо събитие.

Чуйте звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58