Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мини енергото направлява гласовете в "Столипиново"

Да провокира разговор и  консенсус по проблемите на квартал "Столипиново". Тази цел си поставя БСП в Пловдив. Първа стъпка е организирането на Кръгла маса, на която местната власт, депутати и представители на ромската общност да обсъдят варианти какво да се прави. Според левицата приоритетни са три теми -  образование, здравеопазване и незаконно строителство. 

Йордан Василев, лидер на БСП в район „Източен“ сподели своя опит в квартала. По думите му малко организации вземат голямата част от парите за интеграция, а смислените проекти не получават подкрепа. 

Според него действия, като тези, които последваха след случая във Войводиново - с бутането на незаконните къщи, не са приложими в Пловдив. Такива действия няма да доведат до промяна, а могат и да предизвикат повече напрежение.

В квартала къщите се залепени  една за друга и ако бутнем една може да паднат всички, каза Василев. Колкото до масивните- те не се вдигат за ден- два, в този смисъл строителството трябва да се спира в съвсем начален етап.  Освен това - не ясно как тези къщи получават ток и вода. 

"Малки енергодружества" работят там. Един е включен в мрежата и към него като паяжина се пускат кабели към други къщи. Съответно ползваният ток се плаща на този, който е регистриран.

Йордан Василев допълни, че част от канала за гласове по изборите минава точно от там, човекът, който "пуска" тока направлява и гласоподавателите.

Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.

При представянето на идеите на левицата за изработване на "Стратегия за Столипиново" председателят на групата на БСП в Общинския съвет Николай Радев огласи и  питане до кмета на Пловдив, в което иска ясни данни за ситуацията в Столипиново: Какъв е действителният брой незаконни постройки; Какъв е общия брой на живущите на територията между бул. Цариградско шосе и река Марица и ул. Ландос и бул. Източен, по адресна регистрация и колко са  без такава; Какъв е броят на лицата до 16 години, които са в риск, включващ лоши битови условия и системно непосещаване на училище; Има ли информация за незаконни молитвени домове, тъй като от години се говори, че  оттам тръгва тиха ислямизация. 

По неофициални данни около 3000 са незаконно пребиваващите деца в Столипиново, 30% от децата, живеещи в квартала не посещават училище, по информация от 2016 година 74 трайно не посещават училище, а 385 имат документ за напускане на страната, посочиха от ще от БСП в район "Източен". 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции. Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са..

обновено на 15.05.24 в 15:34
Румен Гълъбинов

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната. На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички..

публикувано на 15.05.24 в 09:44

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14