Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваха новия данък за колите в Пловдив

| обновено на 22.01.19 в 14:56

Екологичният компонент за най- старите автомобили в Пловдив ще бъде възможно най- ниският, определен от държавата. 


Общинският съвет днес определи новия размер на годишния данък на автомобилите, който с решение на парламента вече се определя по формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. 

Според приетото решение екокоефициентът е 1,1. 

По време на дебатите Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" настоя за по- ниски ставки, тъй като данък МПС в София и Варна  е по- нисък.

Още по темата:

Предложението на Община Пловдив е да се запази размерът на данъка, определен досега за отделните групи коли, в зависимост от мощността им, това каза в интервю за Радио Пловдив Цвета Попова - директор на Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Пловдив

Т.е. ние не предлагаме увеличение на данъка, а коефициентът за годината на производство е изменен със Закона за местни данъци и такси, като категорията от 3 става вече на 5 години, като отново коефициентът, който е предложен, е задължителен за прилагане в Община Пловдив. Тук правомощия на Общинските съвети  не се дават, подчерта Попова.

Тя добави, че законодателят е разпределил автомобилите в 5 категории с долна и горна граница.

Автомобилите без екологична категория и тези – с екологична категория 1 и 2, са с предложен от Законодателя коефициент от 1.10 до 1,4.  Предложението на община Пловдив е този коефициент да бъде в размер на 1,10 с минимално увеличение.

За екологична категория, отговаряща на евро 3 определеният по закон коефициент е от 1 до 1,10. Нашето предложение е да бъде 1, т.е. да няма увеличение на данъка за превозни средства с екологична категория евро 3.  

За евро 4 законодателят е предвидил коефициент от 0,8 до 1, предложението на община Пловдив е той да бъде 0,9. Така колите с евро стандарт 4 ще имат намаление на данъка с 10%.

За евро 5 предложението е да бъде 0,8, което означава 20% намаление от размера на данъка. И най-екологичните коли, които са с евро стандарт 6 и нагоре, предложението на община Пловдив е данъкът да бъде намален с 40%, като стане 0,6.

Всички автомобили, без значение на тяхната мощност, сега могат да се възползват от това намаление за екологичната категория, заяви Попова.

Увеличението от 10% се отнася за колите с дата на производство над 15 години и с ниската  категория евро 1 и евро 2. Изчисленията за всяка кола зависят от строго индивидуалните й данни. Нашето предложение се приближава до социалния праг и това, което хората могат да поемат.

Колкото една кола е по-нова и по-екологична, размерът на данъка ще има възможност за по-голямо намаление. Всички коли с екологична категория над евро 4 ще отчетат намаление. Увеличението на данъка в различен размер ще засегне старите автомобили и тези без екологични категории, според евростандартите.

Надяваме се нашето предложение за новия размер на данъка за автомобилите е да е аналитично и справедливо. Целта ни е българинът, когато купува кола, да се съобразява и от финансовия аспект за стойността на превозното средство, но и за това, колко то замърсява въздуха, който всички ние дишаме, добави Цвета Попова - директор на Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Пловдив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Унищожиха 900 кокошки, болни от грип, в опитната база на Аграрния университет

След премахването на огнището на птичи грип в учебно-опитната база на Аграрния университет се предприемат и всички мерки за ограничаване на разпространението на болестта. Това съобщи областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева след заседание на Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с установеното от БАБХ огнище на  Инфлуенца..

публикувано на 17.10.24 в 16:54

Проверка на Сметната палата разкрива още проблеми в МК и театрите

Междинните резултати от проверката на Министерството на културата показват, че няма други държавни културни институти в областта на сценичните изкуства със съществени нарушения във фонд "Работна заплата", подобни на тези в театрите в Разград и Смолян. Установена е непълна информация във фонд "Работна заплата" в театъра в Пазарджик, която в момента..

публикувано на 17.10.24 в 16:43

Близки на починала след операция жена искат справедливост

Агенция "Медицински надзор“ вече проверява случая с починалата 44-годишна жена в пловдивската болница „Торакс“. До смъртта й се стигна след претърпяна рутинна операция за отстраняване на доброкачествен тумор. Приятели, близки и роднини пък се събраха днес на протест пред клиниката с искане за справедливост.  С плакати „Справедливост за Мария..

публикувано на 17.10.24 в 16:38

Туристите в Пловдив намаляват, но приходите от нощувки растат

Броят на туристите, посетили област Пловдив  през август,  е намалял с 2.2 % в сравнение със същия месец миналата година.  В нощувките също има спад от 4 %. Това сочат данните на Регионалното статистическо бюро - юг.  Въпреки намалелия брой на туристите в Пловдив и областта, приходите от нощувките на туристи са се увеличили с 10.4 % в..

публикувано на 17.10.24 в 14:44

За да получите съобщение за тест на BG-Alert, настройте си телефона!

Голяма част от пловдивчани не са получили съобщение от системата BG-Alert по време на днешния тест. Оказва се, че проблемът не е в системата, а заради това, че телефоните на повечето хора не са настроени да участват в теста.   Според съветника на министъра на вътрешните работи Николай Николов, който е и бивш началник на Главна дирекция..

публикувано на 17.10.24 в 14:35