Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават грипната ваканция в Пловдив и Пазарджик

| обновено на 25.01.19 в 16:25

Грипната ваканция в Пловдив ще бъде удължена. Всички училища в Пловдивска област  ще останат затворени през цялата друга седмица. 


По думите на директора Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Танчева - Манчева нивото на заболеваемост се задържа с тенденция към увеличаване. Тя се въздържа от конкретни числа за броя на болните, защото много от хората не са регистрирани като такива. Остават си вкъщи, ако са работещи или пък, ако са по- възрастни дори не посещават личния лекар.

Д- р Манчева изрази безпокойство от усложненията, които следват грипа. Показателно е, че в много от пневмологичните отделения на МБАЛ "Свети Георги",  в МБАЛ "Пловдив", а и в частните болници са разкрити допълнителни легла.

При това положение няма начин да не се удължи ваканцията на децата. Д- р Манчева препоръча родителите стриктно да следят по време на ваканцията те да не излизат и да не се събират на големи групи.

Началникът на отдел "Противо - епидемичен контрол" д-р Милена Панайотова заяви, че само за вчера заболеваемостта е с показател 29.7 на 10 000 души, което е с 5 пункта повече от преди седмица. Пикът на болестта в Пловдив се чака през следващата седмица. Най силно засегнати са децата межуд 5 и 16 години и възрастните над 65 години. Най - честите усложнения са пневмония и отит. 

Припомняме, че кметът Иван Тотев обяви, че 04 февруари ще бъде неучебен ден. Той каза преди седмица, че дава един ден допълнително към междусрочната ваканция, определена за 05 февруари. Засега в РУО все още няма постъпила официална заповед от кмета за обявяването на 04 февруари за неучебен. Ако това се случи пловдивските ученици ще трябва да са в клас на 06 февруари, ако обаче такава заповед не постъпи в РУО, всички трябва да са на училище още на 04 февруари.


В област Пазарджик грипната ваканция също се удължава, но само до 29-ти януари включително. Заболеваемостта за областта намалява, но епидемиологичните показатели са значително над нормата, уточни след днешното заседание на щаба за борба с грипа областния управител Стефан Мирев.  Последните данни сочат, че има 300 заболели на 10 000 души.  

Разпоредените от Регионалната здравна инспекция противоепидемичните мерки оставт в сила.  Това е повторно удължаване на грипната ваканция в Пазарджишка област след обявената от 17 януари епидемия. Във вторник следващата седмица щабът ще заседава отново и след анализ на данните ще вземе ново решение.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

2 г. и 4 месеца затвор за мъжа, отвлякъл жена в Смолян

Две години и четири месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим, е наказанието на 46-годишния Алекси Балтаджиев от Карнобат, който отвлече със съпругата си жена в Смолян. Днес обвиненият в покушението на 45-годишна смолянчанка подписа споразумение с прокуратурата, което Окръжният съд одобри. Наказанието за престъплението е две години, но към..

публикувано на 27.06.24 в 13:51

66-годишен мъж е в ареста по подозрение, че е отровил куче

На два сигнала за проявена жестокост към животни са реагирали служителите на полицията в Пловдив.  В Първо районно управление постъпила жалба от стопанин, който открил отровено домашното си куче в двор в квартал „Беломорски“. Като заподозрян за умишлено причинената смърт на животното бил задържан 66-годишен пловдивчанин. Другият сигнал е в..

публикувано на 27.06.24 в 12:18

Катастрофа затапи изхода на Пещерско шосе

Катастрофа затруднява движението на изхода на Пещерско шосе. Сигналът е получен след 8 ч. тази сутрин.  Според предварителната информация лек автомобил "Мерцедес" предприел ляв заовой и отнел предимството на мотоциклет "Хонда", чийто 33-годишен водач е откаран в болница за прегледи.  Той и 58-годишният шофьор на колата са изпробвани за употреба..

обновено на 27.06.24 в 10:32

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Днес текат..

обновено на 27.06.24 в 10:07

Медицината отново е най-желаната специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

публикувано на 27.06.24 в 09:35