Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще има нов лекоатлетически стадион

Съоръжението ще е за 5 милиона лева и ще е на мястото на така наречения ученически стадион на Гребната база. Това стана ясно след среща на пловдивския кмет Иван Тотев и спортния министър Красен Кралев.

За нас приоритет е да осигурим лекоатлетическа писта, която да отговаря на нуждите на всички лекоатлетически клубове в Пловдив. Смятаме да предложим на ОбС да промени решението, с което бяха отделени 15 милиона лева за строителството на първия етап на стадион „Пловдив“ и да бъдат заделени 5 милиона за лекоатлетически стадион, обясни кметът Иван Тотев.

Промяната се налага във връзка с евентуалната кандидатура на България за световното първенство по футбол през 2030 година.

По този начин Община Пловдив ще има възможност да направи предложение до Министерството на спорта за обследване на два инвестиционни обекта – стадионите „Пловдив“ и „Локомотив“, които могат да бъдат пригодени за 40 000 зрители.

Тепърва комисии от експерти ще преценяват коя от двете възможности може да бъде реализирана в Пловдив. 

Министър Кралев подчерта, че решението за нов лекоатлетически стадион е изключително важно за града, тъй като в Пловдив е най-важният център по лека атлетика в България.

Това е изключително важно за лекоатлетическите клубове, коментира Красен Кралев.

Той припомни, че има решение, което предвижда да се обследва възможността България, заедно с Гърция, Сърбия и Румъния, да преценят дали може да се явят с обща кандидатура за Световното първенство по футбол през 2030 година.

Още не е решено. Кандидатурата не е факт. В момента сме в проучвателен период. На 24 и 25 февруари ще има среща в София на министрите на четирите държави, на президентите на футболните съюзи и експертите. На нея ще се разглеждат възможностите, обясни Красен Кралев.

Той допълни, че в момента се прави проучване, което да установи къде могат да бъдат изградени у нас четири стадиона с капацитет 40 000 зрители всеки.

Кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че идеята за създаване на лекоатлетически стадион ще бъде подложена на обществен дебат. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слушайте дербито "Ботев" - "Левски" пряко по Радио Пловдив

С два мача днес продължава 11 кръг в Първа лига. От 17:30 часа ЦСКА е домакин на новака "Септември" на Националния стадион „Васил Левски“, а от 20:00 часа "Ботев" (Пловдив) приема "Левски" в дербито на кръга на стадион "Христо Ботев". Този мач може да слушате на живо по Радио Пловдив. Играчите на Душан Керкез са с 19 точки от началото на кампанията –..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

Появи се кадидат за собственик на Локомотив !

Сериозен бизнесмен е проявил желание да влезе в Локомотив Пловдив и да поеме издръжката на клуба. По информация на вестник Марица това е строителният предприемач Иван Пашов. В близките дни се очаква той да проведе среща с мажоритарния собственик на черно-белите Христо Крушарски. Иван Пашов е строителен предприемач с доста реализирани успешни проекти в..

публикувано на 04.10.24 в 17:44

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10
БК

БК "Академик" започва сезона на 7 октомври срещу "Левски"

Националната баскетболна лига  обяви обновената програмата за новия сезон 2024/2025. Промяната се наложи след последователното отказване от участие на носителя на Купата на България "Черноморец" (Бургас) и тима на "Ямбол". Шампионатът ще стартира на 4 октомври (петък) в „Арена Шумен“, където от 18:30 часа домакините от "Шумен" ще посрещнат отбора на..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Никола Попов

Никола Попов ще свири дербито между "Ботев" и "Левски"

Никола Попов ще бъде главен съдия на дербито от 11-ия кръг на Първа лига между "Ботев" (Пловдив) и "Левски". Сблъсъкът на стадион „Христо Ботев“ е в събота, 5 октомври, от 20:00 часа. Помощници на Попов ще бъдат Мартин Венев и Димитър Димитров, а четвърти арбитър е Васил Минев. На ВАР-а ще са Валентин Железов с асистент Дениз Соколов, а съдийски..

публикувано на 02.10.24 в 09:25