Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гетата трябва да бъдат разрушени, другото е лъжа

Циганският вот няма особено значение при местни и европейски избори. Той е от значение за парламентарните и президентските избори. Затова не очаквам вотът им да е висок и самите цигани няма да гласуват много, така че въпросът за техните гласове по време на изборите тази година не е особено актуален, коментира за Радио Пловдив изборният експерт проф. Михаил Константинов

Според него в момента всички се готвят за европейски избори, защото предстоящите после местни избори са доста по-различни. Те обаче са много по-важни за всички българи. В едно малко населено място кметът е по – важен, отколкото президента и е ясно защо е така.

Проф. Константинов каза, че когато циганите продават гласа си, те знаят защо го правят. Примерно за 50 лева знаят какво ще получат и техният живот няма да се промени с вота им. Какво да кажем обаче за други български граждани, чийто живот също няма да се промени след вота му. Така че очевидно циганите по- добре се справят. Те са добре мотивирани, защото знаят за какво гласуват.

Той подчерта, че купеният вот е криминализиран, но нито който купува гласове, нито който продава се обажда на полицията, че го е направил. Важно е да се прекъсне информационната връзка с тарторите, за да не случва тази покупко-продажба.

Проф. Михаил Константинов коментира, че полицията поддържа връзка с тарторите и затова криминалните престъпления, извършени от цигани, се разкриват бързо. Под тяхното крило е обаче леката престъпност – контрабанда, кражби и т.н. Затова и полицията работи с тарторите, с коти бори тежката престъпност, а леката не секва.

Проблемът с циганското образование при днешните условия, за съжаление, няма решение. Там където има големи цигански маси, както у нас и в Румъния, има само поредица от взаимни лъжи, от които всички губят, беше категоричен проф. Константинов.

Според него решението е да се разрушат гетата. Ако вие например се родите в гетото и дишате от дете лепило, то нямате особено бъдеще и се декласирате още от рано. Въпросът е обаче къде ще отидат после хората от гетото, защото 20 -30 годишните цигани вече са неграмотни и не могат да се впишат адекватно в обществото. 

Парадоксално е, но техните баби и дядовци са по-грамотни и имат повече шансове за нормален живот, каза в заключение Михаил Константинов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на години от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във връзка с..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29