Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НКЖИ отхвърли версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

| обновено на 18.02.19 в 06:27
Красимир Папукчийски
Снимка: Агенция "Монитор"

Двата локомотива, които дерайлираха вчера на Централна гара в Пловдив, вече са в Локомотивното депо за техническа експертиза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски. Данните от черните кутии на машините вече са свалени и предстои да бъдат разчетени. 

Генералният директор на НКЖИ заяви, че не приема тезата на фирмата-собственик на композицията, че счупен език на стрелка, е причина за инцидента.

Бих попитал фирмата – на какво основание могат да кажат това нещо? Защото аз бих задал въпрос – дали са сигурни в състоянието на локомотивите си – дали са в добро състояние?, коментира Красимир Папукчийски.

Той уточни, че няколко часа преди инцидента по същия маршрут минават две други композиции с по-голяма брутна тежест.

Не мога да се произнеса за причините. Вчера бяха взети проби от метала на езиковата част, проби и от раменната релса, които са дадени за химически анализ. Предстои и доста сериозна проверка сега на локомотивите, мерене на вагоните. Комисията има доста работа. Реално можем да кажем, когато получим резултатите от химическите проби и след приключване на проверките, коментира генералният директор на НКЖИ.


Шефът на НКЖИ Красимир Папукчийски обаче каза, че "стрелката може да е била счупена и при падането на локомотива". 


Красимир Папукчийски заяви, че не се съмнява в релсовия път.

Това е една от най-натоварените гари в България, където минават средно дневно 150 влака. Нямам съмнения, че състоянието на железопътната инфраструктура е лошо за да преминават такива влакове, категоричен е Папукчийски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама кандидати за кмет на Панагюрище

Двама са регистрираните кандидати за кмет на Панагюрище, съобщават от общинската избирателна комисия. Извънредните частични местни избори ще се проведат на 23 юни, след като Върховният административен съд касира избора за кмет през ноември миналата година. На 23-ти юни  в битката за кметския пост отново един срещу друг ще застанат кандидатът на ГЕРБ..

публикувано на 25.05.24 в 10:17

Увеличават заплатите в УМБАЛ "Свети Георги"

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив увеличава заплатите на своите служители със задна дата от 1 април, съобщават от лечебното заведение. Това стана чрез анекс към Колективния трудов договор.  Увеличението на брутните заплати ще бъде средно с 13%, в зависимост от категорията персонал.   След промените, основните заплати на лекарите със специалност..

публикувано на 25.05.24 в 09:57

Няма опасност за живота на френския алпинист

Към момента няма опасност за живота на 39-годишният френски гражданин, който пострада при падане в района на Седемте рилски езера вчера. Това каза доц. д-р Кирил Атлиев, началникът на Спешното отделение към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, където пострадалият бе настанен.  На мъжа е извършена операция в неврохирургичната клиника заради травмите на..

публикувано на 25.05.24 в 09:55

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Днес изтича срокът, в който гражданите с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес.  При подаване на едно заявление избирателят се вписва и в двата списъка (за гласуване за..

публикувано на 25.05.24 в 08:22

"Книги за смет" в Пловдив

В Пловдив на пл. „Централен” до Военния клуб ще се проведе кампанията „Книги за смет”.   Регламентът за участие в кампанията тази година е различен. Всеки, който предаде един килограм годни за рециклиране пластмасови отпадъци, получава в замяна една книга по избор. Участващите ще могат да получат само по едно издание.  Тъй като в инициативата се..

публикувано на 25.05.24 в 08:19