Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си научим урока за анализ и управление на риска

След разминалия се взрив с пропан - бутан  в Пловдив, липсата на жплинии застрашава ли националната сигурност? Позиция на военния експерт Велизар Шаламанов, бивш военен министър и до скоро директор по комуникация и информация  в централата на НАТО в Брюксел.

Всяко повишаване на сигурността има своя цена и трябва да бъде платена. Превенцията изисква инвестиции. Когато имаше  Държавна агенция гражданска защита, 10% от парите за възстановяване при бедствия и аварии отиваха за превенция. Те се реализираха чрез проекти в БАН и университетите. Това решително подобри управлнието на риска. Една добра практика, която трябва да бъде приложена във всички сектори, където се оперира критична инфраструктура. Това е препоръката на НАТО, решението на ръводителите на страните от НАТО за понишаване устойчивостта на такъв тип критични системи.

За съжаление много неща у нас остават на книга, с пожелателна форма. Има стратегия за сигурност, където ясно е казано, че трябва да има научна програма в сферата на сигурността и отбраната. Трябва да бъдат изследвани всички рискове, да бъдат оценени, да бъдат планирани варианти за смекчаване на тези рискове, както и за управление на последиците. Всичко тава трябва да бъде финансирано и тренирано.

Продължават сериозните инциденти. Сега ще бъде създадена Агенция за безопасност по пътищата. Има и други методи, те включват преди всичко инвестиции в превенция, анализ, изследвания и ангажиране на научния потенцииал за предотвратяване на тези събития. Това е въпрос на зрялост в една държава. Ние можем много да научим от съюзниците си в НАТО. Във всички развити страни има създаден такъв механизъм за анализ и управление на риска, за привличане на научната общност. Това не е въпрос, който може да бъде решен от функционалната администрация. Този урок трябва да бъде научен в България, да използваме тези модерни методи за намаляване на риска.

В момента НАТО създава каталог на всички железопътни трасета, които да бъдат оценени по изискванията за превозване на необходимата техника. Тези каталози ще наложат сериозни промени и инвестиции в България.

Инетервюто на Галя Митева с Велизар Шаламанов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24