Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония и България вече гледат заедно към по-добро бъдеще

Депутатите ратифицираха окончателно Протокола за членство на Република Северна Македония в НАТО. Единодушно документа подкрепиха всички парламентарни групи с изключение на "БСП за България", които не са в зала. 

Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите за ратификацията, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че с този акт страната ни е показала решимостта си да продължи да решава проблемите в региона и да се грижи за колективната сигурност, а ицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева определи деня като исторически.

Днес е ден, в който и България, и Република Северна Македония поглеждат към едно по-добро бъдеще, бъдеще по- сигурно за хората и в двете държави, коментира за Радио Пловдив Александър Йорданов, бивш посланик в Македония.

Той добави, че с членството си в НАТО една държава като Македония решава въпроса със своята сигурност и това е безспорен плюс за нея. Александър Йорданов припомни, че процесите, които наблюдаваме за последните 30 години показват, че всички държави, които искат да станат членове на ЕС и да имат по-добър жизнен стандарт, първо преминават през членство в НАТО.

Северна Македония е четвъртата бивша югославска република, която става член на НАТО и това ще й отвори вратите за бъдещо членство в ЕС и един по-хубав живот.

Македония закъсня повече от 10 години за това членство, защото някой пусна на македонците мухата, че те са древен и античен народ и те влязоха в тежък спор с Гърция. Така се скараха с натовска държава, член на ЕС, а от този скандал печелиха единствено враговете на северноатлантическата и европейската интеграцията в този регион. Те дори подтикваха към подобен тип поведение, изгоден за техните геополитически цели, каза още Йорданов..

Той подчерта, че Преспанският договор се слага край на това противопоставяне. Трябва и да се изтъкне и българската помощ за случването на този договор, защото България даде сериозна подкрепа той да стане възможен. Приятелството на България и решимостта на Гърция да преодолеят наслоените заблуди доведоха до Преспанския договор и до нова перспектива за Македония..

Александър Йорданов беше категоричен, че за нас българите Македония винаги ще си остане Македония. Ние няма да пренапишем стиховете на Иван Вазов и да наричаме македонците, а северномакедонци. Нашите чувства към Македония са исторически и те идват от сърцето. 

Като бъдещ член на НАТО в съседите ни се открива перспективата за икономически напредък, прогнозира Александър Йорданов. 

Ще се хвърлят европейски средства и усилия за строежа на жп линии и магистрали и българските фирми ще са готови да помогнат. Така ще отпаднат и техните, култивирани дълго, предразсъдъци към страната ни, а нашето приятелско отношение и помощ към македонците ще е доказателство, че ги смятаме за приятели и братя, каза в заключение бившият посланик в Македония Александър Йорданов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33