Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидарност към милионите болни по света

Масово вдигане на ръце и балони в небето за хората с редки болести

Рядко заболяване е всяко, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани

Пловдив отбелязва Световния ден на редките болести. В 13 часа присъстващите пред пред общината масово ще вдигнат  ръце в знак на солидарност към милионите болни по света. В небето ще бъдат пуснати и разноцветни балони.

Инициативата се осъществява по едно и също време в цяла Европа. Всяка година стотици градове по света участват в мащабната инициатива за увеличаване на осведомеността относно редките болести и влиянието им върху пациентите и техните семейства. 

Тази година кампанията е под мотото „Покажи твоята рядкост, бъди съпричастен?“. 

За рядко заболяване се счита всяко, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Повечето редки болести са генетични и присъстват през целия живот на човека, дори ако симптомите не се появят веднага след раждането. 

Събитието се оганизира от Националния алианс на хора с редки болести, Медицинския университет и УМБАЛ „Свети Георги“, пациентски организции, община Пловдив. Включват се Професиналната гимназия по хранителни технологии и техника и група „Персенк“.

Един от проблемите пред хората с редки заболявания у нас е включването в нови терапии.

През годините става доста трудно и проблемно включването на нови терапии, заяви в интервю за Радио Пловдив Владимир Томов, председтаел на Националния алианс на хората с редки болести.

Той обясни, че в момента има фонд, който осигурява включването на лица под 18 годишна възраст за терапии, които не са регистрирани у нас, но са утвърдени в ЕС.

Много трудно се включват иновативни начини и системи за лечение у нас. Ние ще настояваме, ако има някакви промени по отношение на хората с редки болести, да се помисли за осигуряването на средства от държавния бюджет за прилагането на такъв вид терапии в България, обясни Владимир Томов.

Проблеми с решенията от ТЕЛК

Решенията на ТЕЛК, които касаят редките болести, винаги са били проблемни. Имаме голям диапазон за едно и също заболяване – от 5% до 100% инвалидност, обясни още Владимир Томов.

Цялото интервю с Владимир Томов можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове

68-годишна жена от Стрелча е задържана при полицейска акция срещу купуването на гласове. При спецоперацията на полицията в Пазарджик е претърсена къщата на жената, в която са иззети иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции.  Акцията е организирана след..

публикувано на 03.10.24 в 12:17

Жена пострада в пътен инцидент

40-годишна жена е откарата в болница за преглед след пътен инцидент, който стана по-рано тази сутрин на кръстовището до Аграрния университет в Пловдив.  Жената е шофирала автомобил Пежо, който се е сблъскат с камион, управляван от 50-годишен мъж. По предварителни данни шофьорът на камиона е отнел предимството на автомобила.  Алкохолните проби на..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Разпитват директора на Смолянския театър отново

Разпитват директора на Смолянския театър Румен Бечев отново заради схема, източила около 1 млн. лв. Той е призован да се яви повторно в полицията, но не е задържан. Няма и повдигнато обвинение. Това заявиха от пловдивската окръжна прокуратура. Припомням, че Румен Бечев беше доведен снощи в Пловдив с полиция. Това се случи след като проверка..

публикувано на 03.10.24 в 10:10

Безплатен диспут за приоритетите на 51 НС по Радио Пловдив

Днес по Радио Пловдив ще се проведе безплатен диспут от предизборната кампания за предсрочните избори за 51 Народно събрание. Началото на диспута е след новините в 10 часа, а темата: „Предизвикателства, управленски приоритети и политики в 51 НС. България по пътя на успеха - стабилност и развитие. “ В диспута ще участват представители на..

обновено на 03.10.24 в 07:12