Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

40 деца от „Столипиново“ са приобщени с „пАРТньорство“

2
Снимка: Кремена Данева

Създаване на интерес и нюх към изкуството и стимулиране на творческото развитие. Това е целта на образователната инициатива „пАРТньорство“, насочена към извеждането на децата от квартал „Столипиново“ в Пловдив, за да попаднат в света на операта, музеите, галериите и библиотеките.

Фондация „Пловдив 2019“ организира, като част от проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, всеки месец по две прояви до началото на лятото.

Последната беше в Народната библиотека „Иван Вазов“, където гостуваха деца от 2-ри и 3-ти клас от две от училищата в ромския квартал „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“. 

В читалнята на библиотеката децата влизаха за първи път, повечето от тях признаха, че у дома нямат книжки.

„Всяко излизане от обичайната им среда е полезно, защото ги провокира да говорят на български“, казва Ваня Димитрова, преподавател в училище „Кирил Нектариев“.

„За да общуват по-лесно с родителите, учителите разчитат на образователните медиатори. Те са заедно с малките ученици и преподавателите и в библиотеката. „Работата ни е основно да следим дали децата посещават редовно на училище“, казва Ферде Юсеин.

В детския отдел на библиотеката малките ученици се срещнаха и с представители на Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени балкани“. От тях те научиха повече за лешоядите и китоподобните, видяха и книгата за защитените видове. След лекцията отново вниманието им беше насочено към книжките. 

До момента 40 деца от училищата в „Столипиново“ вече са приобщени към проекта, разказва Нели Благова от Фондация „Пловдив 2019“.


Галерия

Още от категорията

„Шарен свят“ в галерия „Възраждане“

Художникът Ивайло Димитров представя своя „Шарен свят“ в галерия „Възраждане“. И в новата си изложба авторът предлага  преживявания, породени от усмивката, приказката, илюзията, хумора и шаржа. „За художника, когато рисува, всичко е позволено и достъпно, няма табута пред мисълта, философията и фантазията му, а за злителя остава насладата..

публикувано на 27.09.22 в 06:37

Юбилеен концерт на ансамбъл „Филип Кутев“ на Античния театър

Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“  отбелязва  70-годишния си юбилей с двучасов концерт на Античния театър в Пловдив. Събитието е част от националното турне на ансамбъла, което се осъществява от март досега в различни градове на страната. ДФА „Филип Кутев“  е основан в София през 1951 г. и е сред първите големи професионални ансабли..

обновено на 27.09.22 в 06:33

Фестивал за улични изкуства от днес до неделя в Пловдив

В Пловдив се открива 12-тото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest, който ще продължи до неделя - 1 октомври. Входът за всички прояви е свободен, а те  ще бъдат на емблематични за града места – Главната пешеходна улица, Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Дановия хълм, Бунарджика.  Тази година фестивалът е тематично..

публикувано на 27.09.22 в 06:32

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39