Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

40 деца от „Столипиново“ са приобщени с „пАРТньорство“

2
Снимка: Кремена Данева

Създаване на интерес и нюх към изкуството и стимулиране на творческото развитие. Това е целта на образователната инициатива „пАРТньорство“, насочена към извеждането на децата от квартал „Столипиново“ в Пловдив, за да попаднат в света на операта, музеите, галериите и библиотеките.

Фондация „Пловдив 2019“ организира, като част от проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, всеки месец по две прояви до началото на лятото.

Последната беше в Народната библиотека „Иван Вазов“, където гостуваха деца от 2-ри и 3-ти клас от две от училищата в ромския квартал „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“. 

В читалнята на библиотеката децата влизаха за първи път, повечето от тях признаха, че у дома нямат книжки.

„Всяко излизане от обичайната им среда е полезно, защото ги провокира да говорят на български“, казва Ваня Димитрова, преподавател в училище „Кирил Нектариев“.

„За да общуват по-лесно с родителите, учителите разчитат на образователните медиатори. Те са заедно с малките ученици и преподавателите и в библиотеката. „Работата ни е основно да следим дали децата посещават редовно на училище“, казва Ферде Юсеин.

В детския отдел на библиотеката малките ученици се срещнаха и с представители на Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени балкани“. От тях те научиха повече за лешоядите и китоподобните, видяха и книгата за защитените видове. След лекцията отново вниманието им беше насочено към книжките. 

До момента 40 деца от училищата в „Столипиново“ вече са приобщени към проекта, разказва Нели Благова от Фондация „Пловдив 2019“.


Галерия

Още от категорията

Изложба в Калофер представя художествено наследство от Русия

До 8 октомври  Калофер е домакин на изложбата „Блясъкът на художественото наследство на Русия“, която   представя произведения от традиционна руска совалкова дантела и бродерия, изработени от студентите на Академията за традиционни изкуства в Санкт Петербург. Академията е първото и единствено държавно висше учебно заведение в Русия, което..

публикувано на 01.10.23 в 09:52

Изложба "Пейзаж" в Балабановата къща

Общинският институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Градския исторически музей на Самоков представят в Дълбоката зала на Балабановата къща живописни платна на известния художник Димитър  Хаджиангелов. Надсловът на експозицията е „Пейзаж“. Творбите представят предпочитаните теми в творчеството на художника – природни импресии и красотата..

публикувано на 01.10.23 в 08:07

В "Срещите" - чете ли Пловдив?

"Четенето, в което Еросът опложда Логоса, за да открие Космоса" - тези три стихии древните са познавали.  Как е днес? Четем ли? Чете ли Пловдив? Литературен град ли е Пловдив?  Ще мислим с Мартин Касабов и Владислав Севов в дните на Есенния салон на изкуствата. Слушайте, ще бъде интересно. Чуйте цялото предаване в звуковия файл. 

обновено на 30.09.23 в 10:31

Пловдив е домакин на фестивала „Тракийски мистерии“

Какви ще са " Тракийски мистерии " на 30 септември в Пловдив, научаваме от разговора с  Пламен Иванов , изпълнителен директор на фестивала и  Диляна Ангелова , която представя дигитални платна на Античния театър, преди спектакъла "Тракийска мистерийна драма".  Фестивал „Тракийски Мистерии“ се провежда на емблематични за древната история по нашите..

обновено на 29.09.23 в 16:26

Х Международен фото салон представя "Избрано"

Изложбата "Избрано" от Х Международен фото салон Пловдив 2023 е втората изложба за годината, която пловдивчани и гости на града ще могат да видят, експонирана върху оградата на Античния театър, северен вход, от страната на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Тя ще остане там до 20 октомври 2023 г.  Събитието е част от програмата на Есенен салон на..

публикувано на 29.09.23 в 11:20