Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Александър Секулов: Одисей е пътят, който минава през сърцето

„Одисей“ - крайъгълен камък в театралната програма на Пловдив

Снимка: plovdiv2019.eu

„Аз вярвам, че всеки писател има някакъв архипелаг от острови, към които се завръща непрекъснато, населва ги и си тръгва от тях, а после се връща. Темата за Одисей, за човека, който тръгва и се връща; когато се връщаш, това завинаги ли е - това ме вълнува от години“. Това каза пред БНР Александър Секулов, авторът на драматургичния текст на „Одисей“. Спектакълът е крайъгълният камък в театралната програма на Пловдив като Европейска столица на културата.

„Одисей” е мащабна постановка по поемата на Омир на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов" - Пловдив. Авторската музика е на композитора Петя Диманова и на гръцкия музикант Янис Пантазис. Специално за постановката са измайсторени близо 100 костюма. Янис е направил и инструментите, на които се свири - флейти, двоянки и една лира. Хореографията е дело на Диан Георгиев, който е работил по Саломе във Военния театър, а има и малка роля в „Одисей“. В проекта участват 250 души.

В „Хоризонт до обед – 100-лица култура Пловдив“ писателят и драматург Александър Секулов каза още:

„Имам остро чувство на принадлежност към света на Егея, разбирам светлината, островите. Майка ми е гъркиня, но едва преди 10-15 години започнах толкова сетивно да усещам Егея и самото море. Морето те възстановява в твоята цялост, сигурно е вик на кръвта“.

Директорът на театъра в Пловдив Кръстьо Кръстев отбеляза:

„Пловдив заслужаваше такъв вид и мащаб представление. Много съм удовлетворен от това, което направихме. Показа, че в Пловдив съществува огромен потенциал, ние сме част от него“.

„Имаме едно пълнокръвно представление. Изкуството на театъра е важно и се опитваме да сме част от това изкуство. С този проект подхождаме към театралната постановка, както би трябвало да се постъпи – със създаването на цялостен продукт, факт“, допълни Валери Кьорлински, мениджър програми и проекти на театъра.

Композиторът Янис Пантазис каза за „Хоризонт до обед“:

„Аз съм музикант, създател на музикални инструменти, изследовател на гръцката митология. Трябваше да дойда в града ви, за да разбера собствената си култура“.

Тео Абазис, съучастник в мисия „Одисей“, зам.-художествен директор на Гръцкия национален театър:

„Одисей“ съдържа много възможности за прочит. Избрали сте да направите Одисей, защото този сюжет е важен днес за света, който минава през трудни моменти“.

Гина Кафеджиян, зам.-директор на програма „Пловдив 2019“, подчерта, че „Одисей“ ще се играе на сцената на театър в Пловдив и след 2019 година.


БНР подкасти:

Още от категорията

„Алтер его” - за литературата и медиите

Ако щете вярвайте, но „водещият по ръба на бръснача“ Петър Краевски ще бъде гост в собственото си радио шоу. Той ще отстъпи мястото пред „Микрофон №1“ на младата и талантлива Виктория Костова, която според собствените му признания, е била най-добрата му ученичка в Английската гимназия.  Понастоящем младата дама работи по различни проекти..

обновено на 27.05.23 в 16:18

В "Срещите" за "Времеубежище" и чудото на езика

Колко минало може да понесе човек и има ли то срок на годност? И защо миналото е опасно, а връщането към него-грях?  Какво иска да ни каже Еклесиастът с думите "И Бог ще повика назад миналото"?  За такива едни неща си говорим с Георги Господинов, чийто роман  "Времеубежище" спечели най-престижната международна награда, давана за конкретна творба..

публикувано на 26.05.23 в 11:16

Започва 58-мият Международен фестивал на камерната музика

С изпълнението на артистичното семейство  от Южна Корея Ил-Се Лий – виолончело и Джи-Еун Парк – пиано в Етнографския музей в Старинен Пловдив стартира 58-то издание на Международния фестивал на камерната музика.  Най-старият фестивал за камерна музика в Европа, който е и най-дългогодишният фестивален форум в Пловдив е основан през 1964 година и..

обновено на 26.05.23 в 07:33

Открит е конкурсът за рисунка "Наследници на траките"

Конкурсът, който стартира днес е част от международния фестивал " Дни на тракийската култура 2023 ".  Организатор е фондация „Тракарт-2000“, Пловдив.  Основната цел на конкурса: чрез средствата на изобразителното изкуство да се провокира в децата и младежите креативност и лично отношение към историята.  Условия на конкурса:  *..

публикувано на 25.05.23 в 14:36

Великите европейци - Кирил и Методий, втора част

През 863 година започва най-важната мисия на светите братя Кирил и Методий – във Великоморавия. Там те получават големи възможности - превеждат богослужебни книги, водят служби на славянски език, подготвят ученици. Сблъскват се обаче с франкските духовници, а след 40 месеца, за да узаконят дейността си, тръгват за Рим.  BNR podcasts ·..

обновено на 25.05.23 в 06:36