Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Александър Секулов: Одисей е пътят, който минава през сърцето

„Одисей“ - крайъгълен камък в театралната програма на Пловдив

Снимка: plovdiv2019.eu

„Аз вярвам, че всеки писател има някакъв архипелаг от острови, към които се завръща непрекъснато, населва ги и си тръгва от тях, а после се връща. Темата за Одисей, за човека, който тръгва и се връща; когато се връщаш, това завинаги ли е - това ме вълнува от години“. Това каза пред БНР Александър Секулов, авторът на драматургичния текст на „Одисей“. Спектакълът е крайъгълният камък в театралната програма на Пловдив като Европейска столица на културата.

„Одисей” е мащабна постановка по поемата на Омир на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов" - Пловдив. Авторската музика е на композитора Петя Диманова и на гръцкия музикант Янис Пантазис. Специално за постановката са измайсторени близо 100 костюма. Янис е направил и инструментите, на които се свири - флейти, двоянки и една лира. Хореографията е дело на Диан Георгиев, който е работил по Саломе във Военния театър, а има и малка роля в „Одисей“. В проекта участват 250 души.

В „Хоризонт до обед – 100-лица култура Пловдив“ писателят и драматург Александър Секулов каза още:

„Имам остро чувство на принадлежност към света на Егея, разбирам светлината, островите. Майка ми е гъркиня, но едва преди 10-15 години започнах толкова сетивно да усещам Егея и самото море. Морето те възстановява в твоята цялост, сигурно е вик на кръвта“.

Директорът на театъра в Пловдив Кръстьо Кръстев отбеляза:

„Пловдив заслужаваше такъв вид и мащаб представление. Много съм удовлетворен от това, което направихме. Показа, че в Пловдив съществува огромен потенциал, ние сме част от него“.

„Имаме едно пълнокръвно представление. Изкуството на театъра е важно и се опитваме да сме част от това изкуство. С този проект подхождаме към театралната постановка, както би трябвало да се постъпи – със създаването на цялостен продукт, факт“, допълни Валери Кьорлински, мениджър програми и проекти на театъра.

Композиторът Янис Пантазис каза за „Хоризонт до обед“:

„Аз съм музикант, създател на музикални инструменти, изследовател на гръцката митология. Трябваше да дойда в града ви, за да разбера собствената си култура“.

Тео Абазис, съучастник в мисия „Одисей“, зам.-художествен директор на Гръцкия национален театър:

„Одисей“ съдържа много възможности за прочит. Избрали сте да направите Одисей, защото този сюжет е важен днес за света, който минава през трудни моменти“.

Гина Кафеджиян, зам.-директор на програма „Пловдив 2019“, подчерта, че „Одисей“ ще се играе на сцената на театър в Пловдив и след 2019 година.


Още от категорията

Среща с Валентина Радинска в читалище "А. Константинов"

Творческа среща  с Валентина Радинска ще се проведе тази вечер в читалище „Алеко Константинов“ - Пловдив.  Две от книгите на писателката ще представи Стефка Тотева. Публиката ще се запознае с творческите текстове „Користни записки“, и с новата стихосбирката „Премълчаване на зимата“. Валентина Радинска  е български поет, писател, журналист и..

обновено на 28.09.22 в 13:54

"Тракийски Мистерии" на сцената на Античен театър

След успеха на първото си издание, проведено в Стария град Несебър през 2021 година, Фестивал Тракийски Мистерии отново събира ценителите и почитателите на автентичните възстановки на Древния орфически тракийски епос. Мащабните руини-свидетели на тракийската древност ще оживеят с интерактивния спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, както и с..

публикувано на 28.09.22 в 13:16

МК обяви обществена поръчка за ремонта на Концертна зала

Министерствотото на културата обяви обществена поръчка за дългоочаквания основен ремонт и реконструкция на Концертната зала в град Пловдив и превръщането й в мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на Държавна опера – Пловдив.   Заданието включва цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство,..

обновено на 28.09.22 в 12:00

Великите европейци - Езоп

Дори най-безпомощният човек, може да си отмъсти, ако бъде несправедливо наказан. Това е поуката от баснята „Орел и бръмбар“, с която Езоп казва на лъжливите си обвинители, които го осъждат на смърт в Делфи, че никое зло не остава ненаказано.  Тогава, около 560 г. пр.н.е., Езоп е в Делфи като пратеник на цар Крез - да занесе богати дарове за..

публикувано на 28.09.22 в 10:54

Писателят Васил Панайотов гостува на Пловдив

"Пловдив чете" и издателство „Жанет 45“ представят писателя Васил Панайотов. Срещата с автора е в клуб Bee Bop Cafe, от 18 часа.  Утре (29 септември) той ще гостува на ученици във Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент -Екзюпери“ и ще открие традионните „Срещи в библиотека“. Васил Панайотов (1978) е автор на романите „Убиец“, „Другата“,..

публикувано на 28.09.22 в 06:10