Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звънци на кукери на Главната стартираха Сирни Заговезни в Пловдив

Българи, арменци и руснаци честват заедно празника в Пловдив

Снимка: Антоанета Петричанска

Кукерски игри, арменски и руски традиционни обичаи ще видят пловдивчани и гостите на града на днешното съвместно отбелязване на Сирни Заговезни в Пловдив. 

Празникът се чества както от българската, така и от руската и арменската общности. Организатори са фондация "Заедно" и читалище „Захари Стоянов“. 

Снимка

Кукерите от Раковски с атрактивни маски ще гонят злите сили по Главната улица.

На сцената „Ядрото“ в квартал Капана ще се представят обичаите, с които се отбелязват края на зимата и началото на земеделската нова година. Децата от всички общности могат да се включат заедно в традиционните за старите българи и арменци игри, свързани с „хамкане“ на халва, както и да опитат от вкусните руски палачинки. Възрастните ще прескачат огъня за здраве.

Събитието е част от проекта „Да посрещнем пролетта заедно“, който се изпълнява с подкрепата на Община Пловдив и е включен в културния календар на града през 2019 г. 

Масленица е един от най-веселите старинни руски народни празници,  който символизира сбогуването със зимата и тържественото посрещане на пролетта. Смята се, че той води началото си от славянските племена, които прославяли своя бог на плодородието Велес. В древността руснаците го наричали и „Комоедица“ от „ком“ - името на мечките, които първи „подушвали“ пристигането на пролетта. Неизменна част от руската „Масленица“ са вкусните „блини“ – символ на Слънцето. В наши дни се счита за голям късмет, ако туристите попаднат случайно на честването на този руски празник, а една от най-големите атракции за всички е ритуалът с паленето на сламена кукла. Огънят се прескача за сила и здраве, както повелява и българският обичай.

Пун Парегентан се свързва и със 7 морални човешки ценности. Арменската символиката на празника ни води в Райската градина и разказва за безгрижния живот на Адам и Ева. Арменският народ отбелязва този ден с пищни празненства и изобилни трапези. Всички си ходят на гости, организират се улични карнавали. Специално за деня се приготвят ориз със сушени плодове и много масло, традиционни таханови хлебчета и гевречета със сусам и мед.

Снимка







Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях

В  Пловдив задържаха трима мъже за закани с убийство, а на един от тях и за нанасяне на телесна повреда на 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие, съобщиха от районната прокуратура.  От прокуратурата са повдигнали обвинение на 28-годишен мъж за побой над 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие. Двамата живеели на..

публикувано на 16.09.24 в 17:54

Тържествено откриха новата детска градина в Браниполе

Със символично пускане на бели гълъби в небето над Браниполе официално бе открита новата сграда на детска градина „Синчец“ в село Браниполе.  Лентата прерязаха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, кметът на селото Даниела Стоилова и директорът на детското заведение Добромира Мурджева. Новата детска градина е разположена на разгърната застроена..

публикувано на 16.09.24 в 15:51

Проф. Галин Цоков удари звънеца в ОУ "Христо Смирненски" в Раковски

"Изключително съм развълнуван да бъда в тази ваша общност. Децата са нашето бъдеще, на първокласници им пожелавам да са любопитни към знанието.  Вашата нова сграда е първата по проект на МОН, изграден е нов учебен корпус по него", каза в Раковски министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той откри новата учебна година в основно училище..

публикувано на 16.09.24 в 14:58

Моторист пострада тежко, блъснат от камион край Пловдив

53-годишен моторист е в тежко състояние в пловдивска болница след катастрофа на околовръстното в Пловдив. Камион, управляван от 75-годишен водач, при маневра за ляв завой отнел предимството и блъснал идващия насреща мотоциклет. Пострадалият моторист е опериран по спешност, а според лекарите има опасност за живота му. Пробата за алкохол на шофьора..

публикувано на 16.09.24 в 13:02

Задържаха шофьор, ударил друг водач в Пловдив

Пореден случай на агресия на пътя в Пловдив! 39-годишен пловдивчанин ударил друг шофьор, след спор за отнето предимство на кръстовището между бул. „Пещерско шосе и ул. „Владивосток“.  Извиканите на място полицаи арестували нападателя, срещу който е започнато бързо производство за хулиганство при управление на моторно превозно средство.   В..

публикувано на 16.09.24 в 12:50