Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалстарт на делото срещу д-р Иван Димитров, застрелял крадец в дома си

300 000 лв. поискаха родителите на убития Жоро Плъха

| обновено на 19.03.19 в 12:00

С фалстарт започна в Пловдивския Окръжен съд процесът срещу д-р Иван Димитров, който в нощта на 2 март миналата година застреля влезлия да краде в гаража му Жоро Джевизов, по прякор Плъха. 

Процесуална пречка спъна разпоредителното заседание, след като се оказа, че жената, с която убития е живял на семейни начала отсъства от залата. Бърза проверка показа, че Надежда Стоева не е получила призовка.

Макар двамата да са нямали законен брак, тя е съществен и незаобиколим  фактор в процеса, настоя адвокатът на ромското семейство Красимир Елдъров.  По думите му, такъв прецедент вече има в правния мир, макар и по друго дело с фатален изход.

Съдът се съобрази с тези доводи и отложи заседанието за 13 май.

Междувременно родителите на убития предявиха отделни искове за по 150 хиляди лева всеки. 

Бащата на Жоро Плъха – Димитър Джевизов и майка му Здравка Атанасова поискаха максимално тежка присъда за убиеца на техния син.

Преди началото на делото, пред Съдебната палата се събраха роднини, близки и колеги на д-р Иван Димитров, които се обявиха за неговото пълно оневиняване. Те бяха категорични, че той е защитавал живота и имуществото си, макар и с крайни средства.

Това трябва  да се признае за изконно право на всеки гражданин, когато е нападнат от престъпници в собствения си дом, заявиха неговите съседи и приятели.

Колегите на д-р Иван  Димитров от УМБАЛ-Пловдив огласиха подписка в негова подкрепа, потвърдена от  всички 28 колегии на лекарския съюз от цялата страна, в който членуват над 29 хиляди медици.

“Д-р Димитров работи в УМБАЛ-Пловдив от 2007 г. и до този момент ръководството на болницата е получавало единствено благодарности във връзка с неговата работа”, се казва в подписката. В нея е отбелязано, че след инцидента д-р Димитров продължава да изпълнява съвестно служебните си задължения като рентгенолог. Многократно е споменавал пред колеги, че съжалява за случилото се.

Обвинението срещу лекаря е за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Д-р Димитров е подсъдим и за притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение. 

Припомням, че при първите разпити лекарят-рентгенолог в болница „Пловдив“ отричаше да знае нещо за убития. След това смени и няколко версии, но разследването установи, че е опитвал да прикрие фактите и накрая Иван Димитров направи признания. 

В негова защита няколко дни в Пловдив и страната  бушуваха масови протести с искания да бъде оневинен. След три денонощия в ареста, медикът бе освободен с мярка за неотклонение подписка. 

Ако Димитров бъде признат за виновен, може да получи присъда до 5 години затвор, а за незаконно притежаване на оръжие - от 2 до 8 години. 

Случаят предизвика обществен дебат за разширяване правомощията на гражданите в случай на самоотбрана, особено когато защитават живота и имуществото си.  Според Наказателния кодекс в момента се допуска неизбежна отбрана само, ако в жилището е проникнато с взлом или чрез насилие, както и ако отбраняващият се действа в състояние на уплаха и смущение. 

Юристи обаче коментират, че в такива случаи същността е в детайлите и затова в привидно близки казуси съдебните решения са различни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23