Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик победи Кожув, трети е във Финалната четворка

Академик Бултекс 99 грабна осма победа в Балканската лига в последния си мач от редовния сезон. Пловдивският баскетболен тим надигра като гост македонския Кожув с 91:86 (29:20, 21:21, 19:24, 22:21) и завърши на третото място. Отборът на Асен Николов вече се бе класирал за финалната четворка в Тирана на 6-7 април, а днес трябваше да се разбере и съперникът му в полуфиналите. Това ще бъде македонския Блокотехна, който завърши втори след домакинска загуба снощи от Берое. Берое е на първо място и ще играе с четвъртия Теута (Албания).

Академик Бултекс 99 водеше през целия мач и няколко пъти отваряше двуцифрена разлика, но допускаше домакините да стопяват пасива си. В средата на първата четвърт гостите дръпнаха с 10 точки и успяха да запазят аванса си до края на частта. Във втората Кожув сведе разликата до 3 точки, но две поредни тройки на Груев и серия от 12:0 доведе до 15 точки за студентите. До почивката обаче разликата бе намалена само на 4 точки. В третата четвърт домакините почти догониха съперниците си, стигайки до само точка пасив, но Бачев вкара решаваща тройка, след която Академик Бултекс 99 отново дръпна. В последната част авансът на пловдивчани набъбна на 10 точки, но интригата се запази почти до края. В крайна сметка Академик Бултекс 99 бе по-класният отбор и напълно заслужено се поздрави с крайния успех.

Отборът на Асен Николов бе пълен господар под коша, овладявайки 38 борби срещу 25 на Кожув. Пловдивчани направиха и добър процента от тройката, отбелязвайки в 9 от 21 опита. Отличен мач направи Трой Франклин, който бе най-резултатен с 24 точки и добави 13 асистенции за дабъл-дабъл. Питър Олисемека се отчете със 17 точки, Васил Бачев – 14. За домакините се отличиха Игор Кесар с 22 точки, Девонта Уилямс със 17 и Владимир Ивеля с 14 точки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Уме Емануел

"Арда" обърна "Ботев" с 2:1 за седмото място

"Арда" (Кърджали) увеличи шансовете си да играе бараж за участие в евротурнирите, след като победи "Ботев" (Пловдив) с 2:1 у дома в мач от третия плейофен кръг на Първа лига. В Кърджали "канарчетата" поведоха в резултата в 32-та минута чрез Уме Емануел, но резервата Борис Тютюков изравни за домакините в 64-та минута. Развръзката в двубоя дойде пет..

публикувано на 11.05.24 в 17:47

„Алтер его” – за езика на жълтите медии

Драги приятели, да ви кажа честно, дойде ни до двойната гуша от „новините“ в жълтите медии – така наречените „фейк нюз“. Ако слушате нашия радио-пърформанс, ще ви въведем в редакцията на един булеварден вестник, за да разберете как се злоупотребява с българския езика като се пишат абсурдни заглавия за първа страница. Ще има и сензационни „информации“,..

обновено на 11.05.24 в 16:18

"Локомотив" подписа с Мартин Хайдаров

Локомотив (Пловдив) подписа договор с Мартин Хайдаров. Полузащитникът, който се състезава за втория отбор на “черно-белите”, е с контракт за три години. Мартин Хайдаров е роден на 22.01.2003 г. в Пловдив. Юноша е на Левски и ЦСКА 1948.  Състезавал се е за първия и за дублиращия отбор на ЦСКА 1948, а в последните десет месеца е част от втория тим на..

публикувано на 11.05.24 в 16:07

Крумовград разби европейските амбиции на Локомотив

Крумовград победи Локомотив(Пловдив) като домакин  с 4:1 и затвърди подема си при Станослав Генчев. Тимът действаше много ефективно и отказа смърфовете още през първата част, когато поведе с 3:0. Първият удар посока една от двете врати отправи Оливер Кандем В 4-тата минута. Футболистът на Локо Пд се възползва от оставането му пространство и пробва..

публикувано на 10.05.24 в 21:16

Си-фу Багалев гостува официално в манастира Шаолин

Инструкторът по вин-чун - си-фу Станислав Багалев сподели впечатления от поредното си китайско пътуване. "Върнах се от южния Шаолин (защото има и северен). Преди години имаше два уникални филма "Манастирът Шаолин" и "Непобедимите от Удан", които ние гледахме.Благодарение на тези филми и аз като хиляди деца по света се запалих от бойните изкуства,..

публикувано на 10.05.24 в 16:15