Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базата за полицейски кучета на МВР Пловдив отваря врати за посетители

| обновено на 24.03.19 в 08:34
4
Главен инспектор Виктор Празов, началник Сектор „Специализирани полоцейски сили“ и Наско Талев с Рико

54 годишен рожден ден ще празнува тази неделя Базата за отглеждане и обучение на служебни кучета в пловдивската областната дирекция на МВР. Базата не случайно се нарича „Питомник“. В нея кучетата са повече от хората и тя не им е работно място, а дом. В него влизат на 45-50 дни и прекарват целия си живот. Тук изграждат и най-силната си връзка – с партньора им на терен, който е и най-верният им приятел, разказва главен инспектор Виктор Празов, началник Сектор „Специализирани полоцейски сили“. 

По думите му, тази връзка се изгражда още когато кучетата дойдат в базата като малки, стават като едно цяло с партньора си. Няма как да станеш добър водач на куче, ако не обичаш кучетата, допълва той.  

Потвърждава и го Наско Талев - един от полицаите, чиито живот буклвално зависи от четириногия му партньор, защото с него заедно са специализирани по откриване на взривни вещества. Трябва да му имам доверие и мога да ви уверя, че той е много добре обучен, казва Талев.

За да са добре обучени, полицейските кучета трябва да имат добро потекло. В базата на пловдивската полиция те идват от специализираните развъдници в Берковица и София, където родителите са специално селектирани. Повечето са немска овчарка и белгийска овчарка. Специализират се в различни профили – работа по следа, задържане на лица, извършили престъпление, охрана на масови мероприятия и футболни срещу, откриване на наркотични и взривни вещества. За да имат успехи в тази дейност на терен, у тях от най-малки се възпитават и специални качества.

Трябва да имат стабилна нервна система, силно желание да преследват движещ се предмет, да не изпитват страх и да са с интерес към заобикалящата ги среда, обяснява Талев. По думите му, целият процес на обучение е игра, всички методи са позитивни и няма място за насилие, а когато постигнат успех, получават награда.

А за партньорите на четирикраките полицаи най-голямата награда е изпълнената задача, защото в много случаи става дума за спасен живот. Като в една съвсем скорошна мисия за издирване на човек в асеновградско, при която двама водачи с полицейските им кучета от базата след претърсване на труден терен го открили по миризмата на дрехите му и така на практика го спасили.  

Затова тази неделя 54 годишния рожден ден на база „Питомник“ ще отпразнуват заедно 30-те кучета и 20-те им водачи. А за да приобщят повече хора към гордостта си да работят в екип в името на сигурността, от 11 часа вратите й на Пазарджишко шосе 4-ти километър ще са широко отворени.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Два екипа пожарникари гасиха пожар на тераса в "Северен"

Пожар възникна на  терасата на последния четвърти етаж на жилищна кооперация на бул. "Цар Борис Трети Обединител" 27.  Няма обгазени хора, изгоряла е терасата и част от дограмата на апартамента, съобщиха от Пожарната в Пловдив.  П ричините за пожара се изясняват, но се предполага, че от включен котлон в близост са се запалили боклуци. На..

публикувано на 03.06.24 в 15:11

Пияна, дрогирана, без книжка и с висока скорост блъсна челно друга кола до Юндола

Пияна и дрогирана шофьорка без книжка предизвика опасна катастрофа по пътя между Юндола и Велинград – съобщават от пазарджишката полиция. Движейки се с несъобразена скорост, 45-годишната жена от Перник навлязла с автомобила си „БМВ“ в лентата за насрещно движение и там ударила джип „Порше“, управляван от 45-годишен жител от близкото село..

публикувано на 03.06.24 в 13:26

Откриха най-новата улица в Пловдив - "Георги Странски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов откриха най-новата улица „Георги Странски“. Тя е на стойност 2, 4 милиона лева, като средствата бяха осигурени от общинския бюджет. Новата улица е дълга 440 метра, като е подменена цялата подземна комуникация. Положени са над 5000 кв. метра асфалт, близо 2000..

публикувано на 03.06.24 в 11:24

Над 200 дка са поразени от вчерашната градушка в село Искра

Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната едра градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, като силно засегнати са над 200 дка земеделска продукция, разказа пред Радио Пловдив кметът на селото Тодор Налбантов. "Сто декара са само щетите на 2 стопани, които имат лозови..

публикувано на 03.06.24 в 09:22

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15