Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха за продажба обособени части от ВМЗ - Сопот

| обновено на 03.04.19 в 11:07

По предложение на икономическото министерство обособени части от ВМЗ - Сопот с отпаднала необходимост ще бъдат продадени. Това решиха на първо четене депутатите със 73 гласа "за", три "против" и 15 "въздържал се" . 

Според анализа на принципала военният комплекс няма нужда от тези имоти и няма възможност да ги поддържа.

От Съвета на директорите на ВМЗ - Сопот обясниха, че предложените за продажба активи са неизползваем склад в Калояново, хижа "Чивира" в Средна гора (която не работи от 2010 година) и недостроена сграда в Сопот, която е започната с идеята да е хотел, но така и не е завършена от 90-те години на ХХ век . 

Тези имоти не са оперативни и необходими за реализиране производствената и търговска дейност на дружеството, напротив – те се рушат и изискват допълнителни разходи за поддръжка, допълват от дружеството.

Военното предприятие е в забранителния списък на Закона за приватизация и следприватизационен контрол като дружество, важно за националната сигурност. Именно затова се налага да бъдат гласувани промени в нормативната уредба, за да бъдат продадени части от предприятието.

В началото на дебата депутатът от ГЕРБ Димитър Александров обясни, че предложението да се продават обособени части от оръжейницата е, защото те са с отпаднала необходимост и не са пряко свързани с търговската и производствена дейност на предприятието. 

Депутатът Александров уточни, че ако тези обособени части бъдат продадени, ще се освободи финансов ресурс. 

ГЕРБ ме „зарадваха“ с държавническото мислене да осигурим на някого площадка от над 1000 дка с приватизацията на части от „ВМЗ“, коментира депутатът от „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов. 

Според него мотивите за продажбата на 1024 дка са „добри“. „Няма нищо лошо да се разширява бизнесът в България, но не по този начин. Хайде тази процедура да пробваме да я пуснем на явен търг, да се види, без да се уговаря мачът предварително“, каза още Апостолов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03