Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Величкият епископ Сионий е новият игумен на Бачковския манастир

Архимандрит Самуил научил от приятели, че е отстранен от поста

Светият синод единодушно реши на своето редовното си заседание да освободи от длъжността игумен на Бачковската ставропигиална Света обител "Успение Богородично" архимандрит Самуил. Това съобщават от Българската патриаршия. 

На негово място за игумен на Бачковската обител Светият синод назначи Негово преосвещенство Величкия епископ Сионий. 

Въдворяването ще бъде тази неделя на 7 април след литургията в манастира. Епископ Сионий каза, че приема новината с послушание, каквото всеки монах носи в сърцето си. Той иска да се отворят вратите на Бачковския манастир за повече хора, за всички жители на Тракия.

Досегашният игумен архимандрит Самуил каза пред Радио Пловдив, че от приятели е научил за отстраняването му от заемания пост в Бачковския манастир. 

Отворих сайта на Българската патриаршия и видях, че е така наистина. Не съм получил официален документ, каза отец Самуил. Той уточни, че не е имал никакви разногласия със Светия синод на Българската православна църква. По устав архимандрит Самуил ще се върне във Видинска епархия, от където пристигна преди две години.

Епископ Сионий Велички е роден е със светско име Стефан Стефанов Радев на 18 ноември 1969 г. в София. Завършва 19 ЕСПУ „Елин Пелин“. След военната си служба постъпва в Софийската духовна семинария в паралелния курс при гара Черепиш, която завършва през 1990 г. През 1994 г. завършва Богословския факултет към Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 1995-1996 г. специализира в Ерланген, Германия. Постриган е за монах на 5 юни 1991 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ от митрополит Дометиан Видински.

На 22 и 23 юни става първо йеродякон след това йеромонах. От 1992 до 1995 г. е игумен на Клисурския манастир. От началото на 1996 г. е ефимерий и учител по литургика в Софийската духовна семинария, а от 15 юли 1996 г. е назначен за ректор на семинарията. На 29 юни 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим Български в Долнолозенския манастир „Св. св. Петър и Павел“.

На 24 март 2007 г. е ръкоположен за епископ с титлата велички в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. От юли 2009 г. е викарий на видинския митрополит, а от 2011 г. поема и игуменството на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“, където пребивава постоянно. От 1 май 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е назначен за игумен на Троянския манастир.

Сионий Велички



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23