Отворена е покана към младежите за културни събития в "Капана"

Пловдивският квартал "Капана" е домакин на различни фестивали
Снимка: БТА

„Правим периодични отворени покани за културни събития, насочени конкретно за пловдивския квартал „Капана“. Всяка година се стараем да отваряме по една такава покана и да стимулираме организации и артисти да се изявяват там и да пълнят с повече културно съдържание района“. Това каза пред БНР артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. По думите й този квартал винаги ще бъде зареден със своя артистизъм.

„Стараем се да има повече културни събития в района. Хората да са стимулирани да правят култура там. Повечето събития са с отворен вход“, добави Куюмджиева в съвместното предаване на програма "Хоризонт" на БНР и Радио Пловдив "Сто-лица култура".

Тя обяви, че сега правят такава отворена покана към младежки организации, които да участват в събитията. Поканата е със срок до 3 май и е с общ бюджет от 50 хил. лв.

 „Самите ние се променяме в този квартал. Надяваме се да продължим да сме тук“, казва художничката Диана Папазова за своята галерия, в която често творят и деца.

Със сигурност ще продължим да сме в „Капана“, защото в последните 3 години клиентите ни гласуваха своето доверие и направиха така, че да сме разпознаваеми не само в Пловдив и в България, но и по света, казва собственикът на най-посещавания ресторант в квартала Райчо Марков.

„Това, че пространствата за изкуство намаляват за сметка на заведенията, е забележим процес в последните 2 години“, каза пък Петър Жечев, който учи в Англия. „Хората възприемат квартала като място, където могат да се забавляват, а не като център, концентриран с изкуство. Убеден съм, че двете неща могат да съжителстват“, добави той.

Светлана Куюмджиева коментира и искането за оставката й: „Не искам да свалям този проект на това ниво и на тази арена на евтини политически и партийни страсти. Отчетите, които са поискани, са публикувани на нашия уеб сайт и те отдавна са гласувани от Общински съвет. Те са публична информация и са известни“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

В "Срещите" за тайните на средновековната кухня

Тази събота в "Срещите" с Петя Крушева , културолог и автор на книгата "Средновековната българска кухня" , ще се говорим за уменията  в кухнята.  Наистина ли те са били и са повече от ритуал? Наистина ли за средновековният човек те са изкуство? И какво ни обяснява факта, че в Османската империя готвачът е вземал двойно по-голямо възнаграждение от..

обновено на 13.08.22 в 10:20

В Калофер започва празникът на дантелата

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало,..

обновено на 13.08.22 в 09:42

"Жива библиотека" за Деня на младежта

Днес за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат..

обновено на 12.08.22 в 13:05

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05