Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отворена е покана към младежите за културни събития в "Капана"

Пловдивският квартал "Капана" е домакин на различни фестивали
Снимка: БТА

„Правим периодични отворени покани за културни събития, насочени конкретно за пловдивския квартал „Капана“. Всяка година се стараем да отваряме по една такава покана и да стимулираме организации и артисти да се изявяват там и да пълнят с повече културно съдържание района“. Това каза пред БНР артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. По думите й този квартал винаги ще бъде зареден със своя артистизъм.

„Стараем се да има повече културни събития в района. Хората да са стимулирани да правят култура там. Повечето събития са с отворен вход“, добави Куюмджиева в съвместното предаване на програма "Хоризонт" на БНР и Радио Пловдив "Сто-лица култура".

Тя обяви, че сега правят такава отворена покана към младежки организации, които да участват в събитията. Поканата е със срок до 3 май и е с общ бюджет от 50 хил. лв.

 „Самите ние се променяме в този квартал. Надяваме се да продължим да сме тук“, казва художничката Диана Папазова за своята галерия, в която често творят и деца.

Със сигурност ще продължим да сме в „Капана“, защото в последните 3 години клиентите ни гласуваха своето доверие и направиха така, че да сме разпознаваеми не само в Пловдив и в България, но и по света, казва собственикът на най-посещавания ресторант в квартала Райчо Марков.

„Това, че пространствата за изкуство намаляват за сметка на заведенията, е забележим процес в последните 2 години“, каза пък Петър Жечев, който учи в Англия. „Хората възприемат квартала като място, където могат да се забавляват, а не като център, концентриран с изкуство. Убеден съм, че двете неща могат да съжителстват“, добави той.

Светлана Куюмджиева коментира и искането за оставката й: „Не искам да свалям този проект на това ниво и на тази арена на евтини политически и партийни страсти. Отчетите, които са поискани, са публикувани на нашия уеб сайт и те отдавна са гласувани от Общински съвет. Те са публична информация и са известни“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Галерия "Лабиринт" с изложба "Чапли" на Полина Стоянова

Полина Стоянова представя изложба „Чапли” от днес  в галерия „Лабиринт” . Тя ще изпълни пространството на галерията със своите чапли, рисувани със смели щрихи, с цветни моливи върху картон, вдъхновени от красотата и силата на птичето царство и връзката между неговото и нашето добруване. Чаплите са символ на обновяване, бдителност и..

публикувано на 04.03.24 в 09:05

Раду Поклитару с нова балетна премиера "Утре след днес"

Опера Пловдив съвместно с Драматичен театър - Пловдив представят премиерата на танц-театъра от световноизвестния хореограф Раду Поклитару „Утре след днес“ на 5 март. Спектакълът се играе в Голяма зала на Драматичен театър Пловдив. Той се състои от две миниатюри „Дъжд“ по музика на И.С.Бах и песни на народите,  и „Утре“ по музика на..

публикувано на 04.03.24 в 06:46

Хиляди туристи събра празникът "Песпонеделник" в Широка лъка

Хиляди туристи от страната и чужбина събра днес празникът „Песпонеделник“ в родопското село Широка лъка. Кукерски състави от различни фолклорни области на страната огласяха с чанове и тюмбелеци площада. „Широка лъка прави „Песпонеделник“ от незапомнени времена, като само по време на войни е забраняван празникът, не се е чествал. Като съвсем в началото..

публикувано на 03.03.24 в 16:57

Лили Иванова честити 3-ти март със снимки от Батак

Примата на българската естрада Лили Иванова честити Националния празник на България 3 март, като отбеляза, че е била в Батак миналия ден.  Певицата публикува и стихотворението на Иван Вазов "Възпоминания от Батак" в профила си във Фейсбук. Тя постна и свои снимки от църквата костница "Света Неделя" в града.

публикувано на 03.03.24 в 11:13

В Широка лъка празнуват 3 март и "Песпонеделник"

В родопското село Широка лъка ще се проведе традиционния кукерски празник „Песпонеделник“.  Тази година той съвпада с честването на Националния празник 3-ти март.  Гергана Чотрева, секретар на читалище „Екзарх Стефан“, разказва, че първо ще поднесат цветя на паметниците за националния празник, а след това в 11.00 ч. започва кукерският празник...

публикувано на 03.03.24 в 08:18