Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕСК дава посоката за по-дългосрочна културна политика

„Избирането на Пловдив за европейска столица на културата го разглеждам и като знак от страна на ЕС за това, че трябва да се дава шанс и на регионите да покажат своите възможности и потенциал“. Това каза пред БНР Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив. Според нея европейската столица на културата дава посоката за по-дългосрочна културна политика на национално ниво.

„Всички трябва да работим за това да бъде подкрепена европейската столица на културата“, каза тя в интервю за съвместното предаване на програма "Хоризонт" и Радио Пловдив "Сто-лица култура".

„Тази съвсем нова писта, на която се намира в момента Пловдив, мисля, че ще помогне на всички да развият всички свои идеи и проекти или поне да поставят началото на това, така че всички процеси в сферата на културата, развитието на града, мисленето на хората, да станат необратими в положителен смисъл“, добави Чолакова.

Дълги години най-сериозните чуждестранни инвеститори в Пловдив и региона са от Германия, подчерта тя и добави, че в сферата на образованието и културата двете страни имат изключително добри традиции.

„Едно такова посещение от толкова висок ранг – на президента на Германия, може би нямаше да се случи, ако не бяхме Европейска столица на културата. Фокусът върху Пловдив и благодарение на тази титла е изключително голям. Политическите сигнали, че развитието на културата и развитието на един град, благодарение на културата, са изключително положителни“, коментира още Чолакова.

Тя посочи мотото, което показва енергията на града – „Заедно“: „Установили сме определени дефицити, които благодарение на европейска столица на културата бихме могли да преодолеем или поне да започнем един път. Докато вървим този път, черпим и опита на много други държави“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

В Калофер започва празникът на дантелата

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало,..

обновено на 13.08.22 в 09:42

"Жива библиотека" за Деня на младежта

Днес за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат..

обновено на 12.08.22 в 13:05

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  BNR podcasts · Великите европейци - Блез Паскал Чуваме гласа на ученият Паскал - математик, геометър, физик и изобретател, който изследва точно „безкрайните..

публикувано на 10.08.22 в 10:18