Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът брани Пловдив ЕСК, не дава срещу проекта да се хвърля кал

Пловдивският общински съвет отхвърли искането за  оставка на артистичния директор на "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. По време на дебатите стана ясно, че съветниците нямат правомощия да  освобождават артдиректора на фондацията. Те могат само да препоръчат на УС нейното освобождаване, но и това предложение не получи подкрепа.

По- рано днес мнозинството отхвърли и искането на "Съюз за Пловдив" за оставка на кмета Иван Тотев като председател на УС на "Пловдив 2019". В негова подкрепа гласуваха 21 съветници, за освобождаването му бяха 17, а четирима се въздържаха. Отхвърлено беше и предложението на опозицията за оставка на целия управителен съвет.

Няма да позволя да се хвърля кал в залата на Пловдивския ОбС срещу  проекта  "Европейска столица на културата 2019". Налице е фундаментално неразбиране за  тази мащабна  инициатива и  съм силно раздразнен,  че качеството на дебата се принизява на  такова ниско ниво. Това заяви кметът Иван Тотев на извънредното заседание на съветниците. 

По-късно кметът, който е и председател на УС на фондация „Пловдив 2019“ определи като изключително безсмислена извънредната сесия на ОбС, на която да се разглеждаха отчетите на фондацията и се искаше оставката на артистичния директор Светлана Куюмджиева. 

Той заяви, сега е безсмислено да се отстранява Светлана Куюмджиева от поста артистичен директор, защото вече си е свършила работата. „Тя е подбрала проектите, които са одобрени още 2017 и 2018 г. и сега по тях се работи. Ако ще се иска оставка, трябва да е на изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев“, каза още кметът Тотев. 

Иначе дебатите  за отчета на Фондацията за финансирането на събитията в програмата от 2017 г. досега продължиха повече от два часа.  

Директорът Кирил Велчев подчерта неколкократно, че  подготовката за събитието е започнала отдавна и екипът е успял да се справи  отговорно и успешно със задачата, в което той е абсолютно убеден. За ефекта от събитията може да се даде оценка едва през 2020 г., когато той приключи, но гражданите имат нужда от такъв дебат и е добре, че той е стартирал, заяви Велчев.  

Дани Каназирева, Стефан Послийски от ВМРО, Ангел Иванов от БСП и Божидар Здравков от РБ засипаха с въпроси Велчев за  сумите, с които са финансирани инициативите, но не получиха  конкретен отговор. Получи се и парадокс в залата, че  градските старейшини трябваше да гласуват на днешното заседание теми, свързани с финансирането на проекти в програмата на Пловдив - 2019, които вече са получили тяхната санкция. 

По този повод председателят на местния парламент Савина Петкова се пошегува, че прегласуването е необходимо, за да "затвърдим решението". Репликата й бе посрещната от залата със смях. 

 На извънредното заседание на ОбС  не присъства Светлана Куюмджиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53

Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив

Жители на пловдивското село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Според тях повече от 4000 души всеки ден се сблъскват с липсата на ненадежден транспорт, което затруднява достъпа им до работни места и до градски услуги.  Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес,..

публикувано на 27.09.24 в 11:52