Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При Апартаментгейт акцентът е върху фирмата, не върху политиците

Корупцията у нас не е в личностите, а в институциите

Чрез скандалите политиците подменят истинските теми, пренасочват общественото внимание и то се загубва

| обновено на 10.04.19 в 16:30

Скандалът Апартаментгейт започна да затихва още преди извънредния Консултативен съвет за национална сигурност и през следващите дни той ще бъде затрупан от следващи скандали.

Това заяви пред Радио Пловдив политологът Антоний Гълъбов и подчерта, че е важно да се разбере логиката на тези скандали. Според него целта е общественото внимание бързо да бъде пренасочено в друга посока и така да се загуби.

Гълъбов припомни доминиращата представа в българското общество за властта като начин за лично облагодетелстване и за материални придобивки с нечестни средства. Затова, според него, подобни скандали не могат да задържат дълго общественото внимание и да определят в краткосрочен период политическата ситуация в страната. 

Скандалът Апартаментгейт има много нива, но базисното равнище е отношението към властта в България, обясни политологът. 

В България властта не се възприема като дълг, не се възприема като работа за други. В масовия случай властта се възприема като инструмент за лично облагодетелстване и тази нагласа е много по - широка от партийните граници, заяви Гълъбов.

Той обърна внимание, че при скандала Апартаментгейт акцентът е върху фирмата, а не върху политиците. 

Зад привидната пелена от проливен дъжд има ясни очертания, които показват, че скандалът не е междуличностен, а междугрупов, коментира Антоний Гълъбов. 

Той отбеляза, че Консултативният съвет за национална сигурност е посъживил темата, но не е доказал корупция. А обществената присъда по Апартаментгейт се е чула преди да се е чуло каквото и да е обвинение.

Гълъбов припомни, че почти 20 години се занимава с изследване на корупцията и може да каже, че ние сме се отказали от възможността да изработим ефективна координация между съществуващите институции, да създадем информационна обвързаност и качество на разследване на корупцията, затова се е наложило създаването на самостоятелен орган за борба с корупцията. 

Антикорупционната комисия е колективен орган и преди въпроса за председателя стоят множество други въпроси за мястото и работата на този орган, убеден е Гълъбов. Той смята, че проблемът с корупцията у нас не е в личностите, а в институционалната среда, в капацитета на институциите да разпознават корупционния риск и да реагират на него.

Обикновено нещо, което не може да издържи в съда, се изпраща в медиите, припомни още политологът.

По повод предстоящите евроизбори Гълъбов отбеляза, че политическите партии предпочитат да бягат от европейската тема, чувстват се неуютно в хоризонта на европейските избори и това ще продължи да оказва натиск върху всекидневната политика.

Част от отговорността на политиците е в това да превърнат гражданите в избиратели. С други думи да им представят залозите на един избор, да им позволят да се ориентират и да заемат своя позиция в изборния процес. 

Засега не виждаме тази отговорност да се носи от политиците и това създава усещането за двойна перспектива, за размиване на истинските теми и подмяната им с нещо друго.

Цялото интервю на Екатерина Костова в Антоний Гълъбов е в звуковия файл.

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56

ИТН подкрепи Назарян за шеф на НС, за да си вдигне цената

Няколко са сигналите на старта на 50-то НС. На първо място първата и втората политически сили заявиха, че искат този парламент да продължи да работи, а те се нуждаеха от малка подкрепа - едва 6 гласа не им достигаха. В случая с председателя на НС те я получиха от ИТН, но съвсем друга би била подкрепата в друга ситуация. Това заяви политологът проф...

публикувано на 21.06.24 в 10:34