Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС - Пловдив разглежда проект за подобряване качеството на въздуха

Съветниците решават и съдбата на парка край хотел "Санкт Петербург"

Община Пловдив да кандидатства с проект за подобряване качеството на атмосферния въздух по оперативна програма „Околна среда“ на стойност над 13 милиона 860 хиляди лева и с тях да се финансира подмяната на стари отоплителни уреди с модерни. Това ще гласува на днешната си сесия Общинският съвет на Пловдив.

Кметът Иван Тотев, който е вносител на предложението, посочва, че тези средства ще позволят на пловдивчани, които се отопляват на дърва и въглища, да ги заменят с печки на пелети и климатици или да преминат към отопление с парно или газ. 

Очаква се съветниците да изберат нов управител на общинската болница „Св. Пантелеймон“ и да дадат разрешение на управителя на ДКЦ V в район „Тракия“ да купи нов апарат за мамографски изследвания на стойност 110 000 лева. 

В дневния ред е включено одобряване на решение за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми с 26  хиляди лева от бюджета на общината. Продажбата и отдаването под наем на имоти публична и частна общинска собственост също ще са на вниманието на общинските съветници.

На сесията ще присъстват представители на Инициативния комитет в защита на частния парк зад хотел „Санкт Петербург“. Те имат отправен ултиматум към община Пловдив да предложи решение за спорния терен и очакват да го получат на днешното заседание на местния парламент. Ако не бъдат изпълнени исканията им, от утре те започват протести и готвят блокади на булевардите около парка.

Припомням, протестиращите пловдивчани настояват паркът да бъде запазен, строителството да бъде забранено и общината да изкупи 16-те декара от частния собственик Байрам Солак. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията, посветени на..

публикувано на 01.06.24 в 07:39

Проверяват за хранително натравяне или ентеровирус в ДГ "Радост"

Областната дирекция по безопасност на храните и РЗИ Пловдив  извършват проверка по сигнал за натровени деца от първа група на детска градина "Радост". Част от децата, от една единствена група в градината, са проявили признаци на неразположение. Първоначално две са повърнали след следобедния сън, а впоследствие се оказало с подобни симптоми са още..

публикувано на 31.05.24 в 18:38

Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда

В Районния съд в Пловдив започна по същество делото срещу Георги Георгиев,  обвинен за насилието над Дебора Михайлова от Стара Загора. След няколко неуспешни опита, днес то най-сетне стартира по общия ред, с призовани близо 40 свидетели и вещи лица. Заради това са насрочени заседания и в още три дни през идната седмица.  Делото..

обновено на 31.05.24 в 16:39

Нова апаратура е доставена на болницата в Смолян

Нова медицинска апаратура на стойност над 187 хил. лева е закупена от МБАЛ – Смолян, Доставката на новото оборудване е финансирано  с близо 110 хил. лв., осигурени от Министерството на здравеопазването и над 77 хил. лв. собствени средства на болничното заведение. Закупени са хематологична система с 5-диференциално броене за нуждите на..

публикувано на 31.05.24 в 15:51

Потвърдиха 4 годишната присъда на полицая, убил Моника от Братаница

Пловдивският Апелативен съд потвърди присъдата от 4 години затвор за бившия полицай  Владимир Панайотов, който който преди три години - на 19 юли 2021, уби на пешеходна пътека в село Братаница  8-годишната Моника.   Трагичният инцидент се случи, след като полицаят е шофирал с превишена скорост служебната кола „Шкода“, собственост на Пазарджишката..

публикувано на 31.05.24 в 15:40