6
Като истински млади учени и бъдещи инспектори, младежите тестваха мед, кисело мляко и натурални сокове, като на живо демонстрираха химичните реакции, които показват качеството и произхода на храните.
Те изследваха меда за наличие на примеси от течна глюкоза, натуралните сокове - за оцветители, а киселото мляко - за нишесте като стабилизатор.
Ивелина показа как при смесването на купен мед със спирт се променя цвета му. "Това означава, че съдържа глюкоза, докато домашният мед остана същият".
Виктория изследва 2 вида кисело мляко за наличие на нишесте, което да удължи срока му на годност. "Когато добавим капка йод, ако цветът се промени в синьо-лилаво, значи има добавено нишесте и млякото не е качествено", обясни тя.
Лъчезар демонстрира как при добавянето на сода бикарбонат в натурален сок цветът потъмнява, тъй като плодовите киселини се свързват със содата. "Ако към сокът е с оцветители, цветът не се променя", обясни младежът.
Всички начини за проверка са лесно приложими в домашни условия, а контролът, особено на храните, винаги е важен, подчертаха осмокласниците от ПГХТТ.
Учителката Донка Николова обясни, че младежите с голямо желание и интерес са се включили в демонстрацията, за да засилят вниманието и интереса на потребителите каква храна консумират. "Все повече внимание се отделя на здравословното хранене, особено младите хора", заяви тя.След серията тежки катастрофи в Пловдив през последните дни – сред които и трагичният инцидент на Околовръстното шосе, отнел живота на майка, баща и едното им дете – темата за пътната безопасност отново излезе на преден план. За причините и решенията e разговарът с осемкратния рали шампион на България и основател на Академията за безопасно шофиране..
Могат ли протестите да променят ситуацията в държавата? Въпросът идва след снощното бурното недоволство в София и днешния отзвук за преработка на проектобюдежета. А отговорите са някъде между силата на обществото и слабостите на политиците. Според психолога Пламен Димитров, когато говорим за сила и слабост, неизбежно се поражда конфликт. А..
На ресторант ще ни е по-скъпо през следващата година , прогнозира регионалният представител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за Пловдив Еньо Енев. По думите му секторът се присъединява към общото недоволство срещу проектобюджета за 2026 г., който според бранша не е приемлив. Енев подчерта, че за разлика от..
Професор Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН анализира рисковете, свързани с новия държавен бюджет. Според него, ако бъде приет, България ще навлезе навлиза в опасна дългова спирала с очаквано увеличение на съотношението на дълга към БВП над 36%. Той критикува факта, че увеличението на разходите се финансира чрез нови заеми..
В отворено писмо Българската болнична асоциация (ББА) и Националното сдружение на частните болници заявиха, че категорично не са съгласни с предложените в проекта за бюджет на НЗОК за 2026 г. промени. Според тях механизмът за финансиране на заплатите на лекари и специалисти по здравни грижи чрез държавни трансфери през Касата е неправилен...