Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Младежи със съвети за тестване на храни в домашни условия

| обновено на 26.04.19 в 06:18
6
Ивелина, Виктория и Лъчезар от ПГХТТ
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Осмокласници от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника (ПГХТТ) в Пловдив показаха пред минувачи на централния площад лесни и евтини начини сами да проверяват качеството на храната, която консумират. 

Като истински млади учени и бъдещи инспектори, младежите тестваха мед, кисело мляко и натурални сокове, като на живо демонстрираха химичните реакции, които показват качеството и произхода на храните. 

Те изследваха меда за наличие на примеси от течна глюкоза, натуралните сокове - за оцветители, а киселото мляко - за нишесте като стабилизатор. 

Ивелина показа как при смесването на купен мед със спирт се променя цвета му. "Това означава, че съдържа глюкоза, докато домашният мед остана същият".

Виктория изследва 2 вида кисело мляко за наличие на нишесте, което да удължи срока му на годност. "Когато добавим капка йод, ако цветът се промени в синьо-лилаво, значи има добавено нишесте и млякото не е качествено", обясни тя.

Лъчезар демонстрира как при добавянето на сода бикарбонат в натурален сок цветът потъмнява, тъй като плодовите киселини се свързват със содата. "Ако към сокът е с оцветители, цветът не се променя", обясни младежът.

Всички начини за проверка са лесно приложими в домашни условия, а контролът, особено на храните, винаги е важен, подчертаха осмокласниците от ПГХТТ.

Учителката Донка Николова обясни, че младежите с голямо желание и интерес са се включили в демонстрацията, за да засилят вниманието и интереса на потребителите каква храна консумират. "Все повече внимание се отделя на здравословното хранене, особено младите хора", заяви тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

90% от ранните череши край Куклен са унищожени от студа

Как лошото време и студа ще се отрази на реколтата от череши в пловдивско коментира в програма "Точно днес" производителят от Куклен Тодор Попов. Според него още е рано да се каже какви са пораженията върху плодните дръвчета, но при някои от ранните череши средно на около 20 цвята има една завързала черешка, което означава, че на 90 % ще има..

публикувано на 11.04.25 в 16:39

Сблъсък Радев - Пеевски прозира в скандала с МВР Пловдив

Анализотърт от ЦИД Тихомир Безлов, който от години следи контрабандата на цигари, коментира, че има много има много противоречиви съобщения около разбития край Пловдив канал за цигари миналия ноември и последвалите пет месеца по- късно скандали.  Той обвърза началото им с две събития в Пловдив - обиските в офисите на ПИМК и „Некст Лоджистик“ през..

публикувано на 11.04.25 в 16:13

Тодор Батков - син поведе конна дружина през браздата с Гърция

Група родопчани от Смолянска област, сред които и Тодор Батков – син, стигна  на коне до гръцкото село Димарио, преминавайки през затворения ГКПП „Рудозем – Ксанти“ в знак на протест срещу отказа да се отвори пътят Рудозем – Ксанти след присъединяването ни към Шенгенското пространство.  На няколкостотин метра от неработещия пункт,  връщащите се от..

публикувано на 11.04.25 в 14:14

„Огънят, който храним“ - нов епизод на видеокаста

Третият епизод на "Елементи в криза" е посветен на огъня. Летните пожари в Цалапица, Царацово и Катуница допринасят за лошото качество на въздуха в Пловдив и разкриват трудностите в  комуникацията между  граждани и институции. Епизодът представя един от героите огнеборци - главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна..

публикувано на 11.04.25 в 13:47

И Пловдив отбеляза "100 години Седмица на гората“

В Пловдив официално честваха "100 години Седмица на гората“. Инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите съобщи, че отбелязването в Пловдив  започна от началото на седмицата. Служителите на дирекцията са запознали децата от пловдивските училища с работа на лесовъдите и важната роля на горите у нас. Тази есен ще се..

публикувано на 11.04.25 в 11:56