Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Младежи със съвети за тестване на храни в домашни условия

| обновено на 26.04.19 в 06:18
6
Ивелина, Виктория и Лъчезар от ПГХТТ
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Осмокласници от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника (ПГХТТ) в Пловдив показаха пред минувачи на централния площад лесни и евтини начини сами да проверяват качеството на храната, която консумират. 

Като истински млади учени и бъдещи инспектори, младежите тестваха мед, кисело мляко и натурални сокове, като на живо демонстрираха химичните реакции, които показват качеството и произхода на храните. 

Те изследваха меда за наличие на примеси от течна глюкоза, натуралните сокове - за оцветители, а киселото мляко - за нишесте като стабилизатор. 

Ивелина показа как при смесването на купен мед със спирт се променя цвета му. "Това означава, че съдържа глюкоза, докато домашният мед остана същият".

Виктория изследва 2 вида кисело мляко за наличие на нишесте, което да удължи срока му на годност. "Когато добавим капка йод, ако цветът се промени в синьо-лилаво, значи има добавено нишесте и млякото не е качествено", обясни тя.

Лъчезар демонстрира как при добавянето на сода бикарбонат в натурален сок цветът потъмнява, тъй като плодовите киселини се свързват със содата. "Ако към сокът е с оцветители, цветът не се променя", обясни младежът.

Всички начини за проверка са лесно приложими в домашни условия, а контролът, особено на храните, винаги е важен, подчертаха осмокласниците от ПГХТТ.

Учителката Донка Николова обясни, че младежите с голямо желание и интерес са се включили в демонстрацията, за да засилят вниманието и интереса на потребителите каква храна консумират. "Все повече внимание се отделя на здравословното хранене, особено младите хора", заяви тя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България върви към засушаване, пролетните валежи са под норма

Водният дефицит вече не е изключение, а нова реалност. Страната ни е близо до трайна водна криза. Според проф. Емил Гачев от БАН България  е в такава географска позиция, че тенденцията е към засушаване. През последните 4 години пролетните валежи в България са значително под нормата, а през юни количествата падат до едва 30% от..

публикувано на 15.07.25 в 10:50

Проблемът с водоснабдяването на Свежен скоро няма да се реши

Жалба  до ВиК Пловдив за системна липса на питейна вода са изпратили жители на село Свежен, община Брезово. Приложена е и подписка с искане за спешни мерки и яснота кога ще се реши проблемът не само с безводието, но и с качеството на водата.  Според жителите на средногорското село водата се спира без да има оповестен график, а когато се пусне е..

публикувано на 15.07.25 в 07:42

Вече цените на имотите растат, от септември с до 12% нагоре

Увеличението на цените на имотите вече е факт. Няколко инвеститора ми заявиха, че още от сега вдигат стойността на това, което предлагат с между 5 и 15%. Това коментира Мирослав Язов, експерт по сделки с недвижими имоти, половин година преди влизането ни в еврозоната.   Според  него от средата на септември хората, които все още имат..

публикувано на 14.07.25 в 10:41
Тони Симидчиева

Очакваме административни трудности за въвеждане на еврото

Как на практика еврото ще влезе в касите на ресторантьори и хотелиери, какви са въпросите, които търговците си задават за наличността, за рестото, за касовите апарати, за разговорите с клиентите и с контролните органи?  Според Тони Симидчиева - собственик на хотел и ресторант, и председател на Регионалната занаятчийска камара - Пловдив,..

публикувано на 11.07.25 в 11:11

Политически драми ще има, но не и последици от тях

Вотовете на недоверие сега заменят цикъла на предсрочни избори, в който бяхме влезнали, смята социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. Това, по думите му, сплотява опозицията, но не можем да кажем, че то носи съществена промяна, защото промяна на електоралните нагласи няма. Той отбеляза, специфичното в този  момент и то е, че опозицията е от две..

публикувано на 11.07.25 в 11:00