Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 11 години в село Триводици се строи църква

| обновено на 29.04.19 в 18:03
4
Снимка: кметство Триводици

Триводици, община Стамболийски, е едно от малкото села в региона, в които никога не е имало православна църква. Затова жителите, които надхвърлят 1500 души, се черкуват в близките села или в град Стамболийски. Това обаче затруднява хората, особено по-възрастните, защото е свързано с транспорт и разходи. 

Затова жителите се организират и започват набирането на средства за изграждането на храма. 

Първата копка е направена още през март 2008 г., а храмът се гради със средства от държавата, общината и от дарители, разказва кметът на селото Симеон Димитров. От Дирекцията по вероизповеданията са преведени 50 000 лв., от дарители събрахме малко - около 5-6 000 лв. Община Стамболийски преведе 120 000 лв.

Освен набирането на средствата за изграждането на църквата, има и други трудности, свързани с набавянето на задължителните атрибути за всеки храм – икони и иконостас. Затова все още е активна дарителската сметка, обявена от църковното настоятелство, обяснява кметът на селото.

Пратихме писмо до Пловдивската митрополия с молба да помогнат за обзавеждането. Чакаме скоро да се случи. Иконостасът го правеше Недялко Комсалов, но човекът почина. Взехме готовите детайли и сега го сглобяваме в кметството. Предстои да се боядиса.

Още нямаме икони, защото Митрополията не е уточнила кои икони ще има. Иначе има желаещи да дарят икони. Нужни са още полилеи, владишки трон. Цялото обзавеждане ще струва около 22 000 лв.

Църквата „Св. Георги“ вече е построена, стените са измазани в бяло, положени са плочки, а околното пространство е превърнато в красива градина с алеи и осветление. 

Макар че църквата е почти готова, все още няма насрочена дата за нейното освещаване. Причината е в Пловдивската митрополия, която не е насрочила още дата. 

Очаква се църквата „Св. Георги“ да бъде осветена до края на годината.

Ако искате да помогнете, можете да преведете средства по дарителската сметка, изписана по-долу.

БАНКА ДСК ЕАД
КЛОН СТАМБОЛИЙСКИ
IBAN: BG58 STSA 9300 0010 5144 28
BIC: STSA BGSF


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. То е като това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – "злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и представляващо..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

Разследват инцидент в пловдивско училище

Проверка за инцидент, предизвикан от родител в СУ „Черноризец Храбър“ , извършват полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив.  Инцидентът е станал във вторник. Известното до момента е, че след спречкване между две деца в училището е пристигнал родител, който е заплашил заместник-директорката. От ръководството на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове

68-годишна жена от Стрелча е задържана при полицейска акция срещу купуването на гласове. При спецоперацията на полицията в Пазарджик е претърсена къщата на жената, в която са иззети иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции.  Акцията е организирана след..

публикувано на 03.10.24 в 12:17

Жена пострада в пътен инцидент

40-годишна жена е откарата в болница за преглед след пътен инцидент, който стана по-рано тази сутрин на кръстовището до Аграрния университет в Пловдив.  Жената е шофирала автомобил Пежо, който се е сблъскат с камион, управляван от 50-годишен мъж. По предварителни данни шофьорът на камиона е отнел предимството на автомобила.  Алкохолните проби на..

публикувано на 03.10.24 в 10:39