Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно затварят АМ "Тракия" край Пловдив за посещението на папата в Раковски

Изключителни мерки за сигурност предприема полицията, за да осигури реда и спокойствието на гражданите при посещението на папа Франциск на 6 май в Раковски, съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

Може би най-голям дискомфорт ще почувстват шофьорите по автомагистрала „Тракия“, която на два пъти ще бъде затворена в отсечка от 50 км от пътен възел Запад-Пловдив до Плодовитово. Часовете не са точни, защото указват кога идва и кога си тръгва папата.

Вътрешното ведомство апелира и към шофьорите да бъдат търпеливи, тъй като се очаква и ограничение на движението по АМ „Тракия“ във връзка с посещението на папата в град Раковски.

„На 6 май преди обяд движението по автомагистрала „Тракия“ посока Бургас ще бъде отклонено по пътен възел „Запад“ – Пловдив на 119 км до пътен възел „Плодовитово“ на 165-ти км. Временна организация ще бъде създадена в следобедните часове по обратен ред, допълни ст. комисар Илков.

„По пътните артерии и кръстовища, които са към подходите за град Раковски, ще бъдат осигурени служители на „Пътна полиция“, които ще регулират движението“, посочи той и обясни, че целта е да се улесни пътуването на хората.

По думите му достъпът на двете места в град Раковски, където ще се проведат събитията с папа Франциск, ще бъде осигурени от полицейски служители и ще има обособени контролно-пропускателни пунктове.

Ст. комисар Илков допълни, че там ще има разположени екипи на спешна помощ и на БЧК. Той допълни, че на площада ще има монитори, които ще излъчват литургията в храма. По думите му ще бъде осигурен паркинг и за хората с увреждания.

Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени боксове, бутилки, парфюми. Разрешени са чадърите, дъждобраните и бутилки от по половин литър, но не и алкохол.

МВР допуска, че папа Франциск може да излезе извън протокола и да отиде при гражданите.

Главата на Римокатолическата църква Франциск ще пристигне с папамобила си в Раковски в 10.30 часа на 6-ти май. Той ще бъде посрещнат от кмета Павел Гуджеров на автогарата в квартал Генерал Николаево.

Оттам папамобилът ще потегли по улица "Михаил Добромиров", за да стигне до площад "България" пред църквата "Пресвето сърце Исусово".

Хората, които ще посрещнат папата, трябва да са заели местата си до 9.30 часа. Две видеостени се монтират, за да осигурят видимост за тържествената литургия, която ще отслужи папа Франциск от 11,15 часа и първото причастие за 250 деца от всички католически енории у нас.

След обедната среща с католическите епископи в манастира "Св. Елисавета", папамобилът ще тръгне към квартал "Секирово" в 14,30 часа. Срещата с обществеността там ще бъде в църквата "Св. Архангел Михаил". Два буферни паркинга с 4000 места са осигурени за автомобилите, които се очакват.

От 5-ти май ще бъдат затворени две улици в Генерал Николаево -  "Москва" и "Филип Станиславов", а в кв. "Секирово" – ул. "Цанко Дюстабанов".

На 6 май придвижването между двата квартала ще бъде само пеш, ще има и други затворени улици. Хората обаче ще може да се придвижват спокойно, увериха от общинската управа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушават горски пожар при Боримечково

Пожар е избухал следобед в нива до село Боримечково, община Лесичово .  Сигналът е подаден на телефон 112 след 15 часа, съобщиха от полицията.  На място са изпратени екипи на пожарната и горското стопанство в Пазарджик.  Огънят тръгнал от нива в покрайнините на селото, но засегнал близката зона с горски насаждения между Лесичoво и Боримечково. Кметът..

публикувано на 22.06.24 в 19:43

Разследват случай с пациент, починал след агресия на охранители

Прокуратурата в Пловдив работи по случай с пациент от английски произход, починал преди дни в Универистетската болница "Свети Георги" след проявена срещу него агресия от охранители. От лечебното заведение извършват и вътрешна проверка.  Образувано е досъдебно производство, изясняват се всички факти и обстоятелства, които имат връзка със смъртта на..

обновено на 22.06.24 в 16:37

Откриха в Пловдив изчезналото момче от Бургас

12-годишният Данаил Костадинов от Бургас, който от седмица е в неизвестност, е намерен в Пловдив, съобщиха преди минути от полицията. Детето е в отлично физическо и психическо здраве. В момента то пътува към Бургас и до два часа ще бъде в морския град. По данни на полицията до преди година момчето и майката са живели в Пловдив. То бе обявено за..

публикувано на 22.06.24 в 16:29

Обмислят по-високи общински такси и услуги в Пазарджик

В Пазарджик предстои увеличаване на общинските такси и услуги. Планираният ръст е между 30 и 50 процента.  Един от мотивите е, че цената на част от общинските такси и услуги не е актуализирана от 15 години, уточни кметът Петър Куленски.  В момента тече обществено обсъждане на проекто предложението за увеличаване на общинските услуги и такси...

публикувано на 22.06.24 в 12:19

Повече автобуси се движат на Черешова задушница в Пловдив

Повече автобуси се движат тази събота, заради Черешова задушница, до траурните паркове в Пловдив. С делнично разписание се движат колите по  линии с номера 7, 11, 25, 27, 36, 37, 66 и 93, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта". Линия 27 ще изпълнява съботния си маршрут до Рогошките гробища, а в интервала от 7 до..

обновено на 22.06.24 в 09:35