Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на ФИФА със съболезнователен адрес за Чико

Президентът на ФИФА Джани Инфантино изпрати съболезнователен адрес до Борислав Михайлов по повод смъртта на легендата на пловдивския Ботев Динко Дерменджиев. 

Ето какво се казва в телеграмата от световната футболна централа:

"В памет на Динко Дерменджиев

Уважаеми г-н президент,

Бих желал да изразя искрените си и сърдечни съболезнования по повод кончината на Динко Дерменджиев.

По време на активната си кариера Чико изигра почти 60 двубоя с фланелката на България и участва на три световни първенства - в Чили през 1962-а, в Англия през 1966-а и в Мексико през 1970-а. На клубно ниво ще бъде запомнен с дългогодишните си изяви за Ботев (Пловдив), с който печели една шампионска титла и една Купа на България, и изиграва над 440 мача, в които бележи 194 гола.

След края на състезателната си кариера, той работи като треньор в различни клубове в родината си, а най-големите му успехи отново са с Ботев, с който печели Купата на България през 1981 г. Селекционер е и на младежкия национален отбор.

Техничният и елегантен нападател едва ли някога ще бъде забравен от запалянковците не само в България.

От името на международната футболна общност бих желал да изразя дълбоката си почит към Чико и съболезнованията си към Българския футболен съюз и към близките и роднините на Дерменджиев. Надявам се думите ми да ви донесат поне малко успокоение в този тежък момент."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ново помагало ни учи на емоционална компетентност

Деница Велкова е семеен консултант от Пловдив. Идеята за създаването на книгата "Пътуващият театър" с подзаглавие "Едно необикновено СЕМЕЙСТВО, на едно необикновено МЯСТО", се ражда в процеса на работа ѝ, с децата и техните родители. Книгата, наречена от нея, помагало за развиване на емоционална компетентност, цели да подкрепи развиването на..

обновено на 20.06.24 в 14:27
Антъни Уджа подсили

"Ботев" взе нападател с над 100 мача в Бундеслигата

Антъни Уджа официално е футболист на Ботев (Пловдив). 33-годишният нападател има впечатляваща кариера в Германия с отборите на Майнц, Кьолн, Вердер Бремен, Унион Берлин и Айнтрахт Брауншвайг, откъдето пристига в България.  Той има 136 двубоя и 30 гола в Бундеслигата, 114 срещи с 37 попадения във Втора Бундеслига и 24 мача и 7 гола за Купата. Уджа е..

публикувано на 20.06.24 в 09:33

Огняна Душева - бронзовата ни медалистка от Сеул 1988

Огняна Душева е родена на 20.12.1964 г. в град Свиленград. Печели бронзов медал на Олимпийските игри през 1988 г. в Сеул, Южна Корея, на дисциплината К4-500 м. През 1984 г. на Соцолимпиадата в Берлин, Германия, заема четвърто място на К2 с Иванка Бадалска и пето място на К4-500 м. На Световното първенство в Дуисбург, Германия, през 1987 г. взема..

публикувано на 20.06.24 в 08:35

Университатя Крайова чака Ботев при загуба от Марибор

Стана ясен съперникът на Ботев (Пловдив) за Лигата на Конференциите, ако "канарчетата" загубят от Марибор в Лига Европа. "Жълто-черните" ще се изправят срещу Университатя Крайова във втория квалификационен кръг на третия по сила европейски клубен турнир. В първия двубой загубилият от сблъсъка между Ботев и Марибор ще бъде домакин на румънците. Двубоите..

публикувано на 19.06.24 в 18:00

Природата оживява в музея

Първият по рода си Природонаучен панаир в Пловдив вече е факт. Събитието се организира от Регионален Природонаучен музей- Пловдив и е финалният щрих на проекта „Музеят – удивителен свят на разнообразието в природата и живота“. Този панаир представя всички проведени активности в рамките на проекта чрез презентации, видеофайлове, изложби и..

публикувано на 19.06.24 в 17:39