Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината да спре разпродажбата на града настоява "Съюз за Пловдив"

В местния парламент е внесено искане за отмяна на всички планирани за годината продажби на имоти

| обновено на 08.05.19 в 11:38

Община Пловдив да спре хаотичното разпродаване на града настояват групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“. Те внасят предложение в местния парламент да бъдат отменени планираните от общината продажби за тази година. 

Ръководството на града е планирало да продаде поредните 6 имота, които попадат в междублокови пространства в районите „Централен“, „Южен“ и „Северен“. Става дума за имоти с обща площ от близо 5 дка, които общината иска да продаде на търг до края на годината, посочват от „Съюз за Пловдив“ и изразяват категорично несъгласие с това. 

Те цитират статистика, която показва, че районите „Централен“, „Южен“ и „Северен“ са най-ощетени от зелени площи. Общият устройствен план (ОУП) предвижда по 20 кв.м. зеленина на човек, докато хората в „Южен“ разполагат само с по 1,6 кв.м. В „Северен“ са 4 кв.м. на човек, а в „Централен“ са повече – 14,3 кв.м., но това е основно заради Цар-Симеоновата градина и въпреки това отново е под нормата. 

Тази политика краде от децата ни, заявява Дани Каназирева и посочва, че продавайки тези общински имоти, ние лишаваме следващите поколения от правото да ги използват. 

Каназирева допълва: „Градът се свръхзастроява, ежедневно губим терени, на които бъдещите поколения биха могли да изградят паркове и детски площадки. Доволни са само близките до властта строителни предприемачи, а общината изцяло е забравила своето задължение да гарантира чист въздух и качество на живота на своите граждани и техните деца.“ 

Посочени са разпродажбите в последните 8 години в квадратни метри:

1.  През 2012 г. са предложени за продажба 13 508 кв.м.;

2.  През 2013 г. са предложени за продажба 11 933 кв.м..;

3.  През 2014 г. са предложени за продажба 46 451 кв.м.;

4.  През 2015 г. са предложени за продажба 79 355 кв.м.;

5.  През 2016 г. са предложени за продажба 59 991 кв.м.;

6.  През 2017 г. са предложени за продажба 13 400 кв.м.;

7.  През 2018 г. са предложени за продажба 39 507 кв.м.;

8.  И през 2019 г. като за последно са предложени за продажба 280 732 кв.м.;

От „Съюз за Пловдив“ питат управляващите в Пловдив - Не е ли време да сменим посоката?









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията с видеонаблюдение и засилени мерки за баловете

С видеонаблюдение и засилени мерки за сигурност около училищата и на възлови кръстовища пловдивската полиция ще следи за обществения ред и грубо нарушава правилата за движение по време на абитуриентските балове в региона. Извършени са и предварителни проверки на заведенията в региона.  В цялата област се прилага комплекс от мерки, свързани с..

публикувано на 23.05.24 в 14:46

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27