Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва поетичния фестивал „Орфей"- Пловдив 2019

Ден преди откриването на Международния фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2019, един от участниците испанският поет Хосе Мембриве написа стихотворение, посветено на Пловдив, без още да е видял града. Това каза Антон Баев, който е председател на УС на фондсация „Лик" която организира фестивала.

„Орфей“ – Пловдив 2019 събира в Пловдив  13 поети от 11 държави САЩ, Русия, Испания, Турция, Дания, Израел, Северна Македония, Румъния, Сърбия и България.  Те гостуват в Пловдив от 9 до 12 май.  Откриването и по-голямата част от фестивалните събития ще се състоят в  Малката раннохристиянска базилика, която ще отвори вратите си за езика на поезията.

 Ще бъдат осъществени две поетически четения, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум.

В  Малката базилика свои стихове ще четат Златомир Златанов (България), Никола Маджиров (Северна Македония), Олеся Николаева (Русия), Барбара Голдбърг (САЩ), Варда Геносар (Израел), Хайдар Ергюлен (Турция), Никулина Опреа (Румъния), Наташа Баич (Сърбия), Хосе Мембриве (Испания), Нилс Хав (Дания), Ричард Хартайс (САЩ), Славица Гаджова Свидерска (Северна Македония), Лаус Страндби Нилсен (Дания). 

В Базиликата ще се проведе и писателският форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“.  

Във второто издание на „Орфей“ – Пловдив 2019 пловдивските поети ще участват в две четения в Радио Пловдив и в Дружеството на пловдивските писатели. Между тях са и журналистите  от Радио Пловдив Екатерина Костова и Стоян Терзиев.

Специален гост на фестивала е световноизвестната датска пианистка Кристине Бьорке, която ще изнесе едночасов концерт в Културния център на Радио Пловдив – с поетическо четене на поети от Пловдив. Радио Пловдив е съорганизатор на концерта.  

 Гостите на фестивала ще посетят знакови места на българската история и духовност като Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост, ще се присъединят и към шествиетов чест на делото на Светите братя Кирил и Методий. 

 Фестивалът  се провежда за втора поредна година – този път като част от Културния календар на Община Пловдив, след като първото издание през 2018 беше по Културната програма за Българското председателство на Европейския съюз. 

Ще бъдат връчени четири наградаи „Орфей“ – Пловдив 2019: „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей“ – за есе от писателския форум.

Организатор на поетичния фест е фондация „Лик“ с председател на УС Антон Баев.                                                                                           




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати. Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан Велчев.   "Аз съм изключително развълнуван. Но винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим..

обновено на 23.05.24 в 06:36

С две представления празнуват "Шарж"

Две представления с вход свободен са предвидили младите актьори и ръководители на Театрална къща "Шарж", за да отпразнуват своя четвърти рожден ден. Захарина Тонева и Георги Димов ръководят две групи - една за деца и друга за тийнейджъри, а отскоро Театрална къща "Шарж" има и своя редовният курс по Импровизационни умения.  Първата пиеса част от..

публикувано на 22.05.24 в 14:02

Великите европейци - Джефри Чосър

Като споменах прочутата древна обител в Кентърбъри, накъдето през една луда пролет се отправят героите на Джефри Чосър – ето и малко исторически и географски бележки за онова време и място. След битката при Хейстингс през ХІ век норманите на Вилхелм - или Уйлям - Завоевателят превземат Англия. Тук те се смесват с датските викинги,..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Веселин Куртев се завръща в галерия "Савов" с нова изложба

Художникът Веселин Куртев открива изложба рисунки в галерия „Савов“ от 18:30 ч. Тя носи името „Зарвъщане“ и се състои от 25 изчистени и концентрирани картини. Те разделени в три цикъла. Един от циклите е повлиян от албума на музиканта Теодосий Спасов „Рибите се моят за дъжд“. Рисунките са рисувани през последните 2 години.  Изложбата „Завръщане“..

публикувано на 22.05.24 в 07:22