Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да намерим Европа в сърцата си, не само в джобовете

| обновено на 09.05.19 в 18:24

Денят на Европа  е време да си спомним ценностите на ЕС и да помечтаем какъв да бъде той. ЕС е създаден за мир, за демокрация, за благоденствие и това са основните ценности, за които трябва да помислим днес. Това са споделени и от българския народ ценности, които се тачат и от българския народ.

В тази предизборна обстановка трябва да говорим защо Европа ни е и нужна и как да живеем заедно, казва проф. Ингрид Шикова, експерт оп политиките на ЕС.

Проф. Шикова изрази съжаление, че ние се превръщаме в потребители на ЕС, гледаме на него като на източник на фондове. Щяхме ли да искаме да сме членове, ако ги нямаше тези средства? Има и други неща, които са ни важни - солидарността например. Според нея трябва да ма повече емоция, казва еропеистът и цитира Жак Делор, че "човек не може да влюби в единен пазар". 

Европа не мечтае достатъчно. САЩ бяха изградени на основата на американската мечта. А къде е европейската мечта?

Проф. Шикова акцентира върху ролята на лидери и визионери, които да водят и да вдъхновят. Не дребни кавги, противоречия и злободневни кризи. 

Европа трябва да разбере, че само обединена може да отговори на предизвикателствата. Как ще застанем пред Китай, пред Индия, пред САЩ ако не сме обединени?

Доверие и компромиси са двете неща, които крепят любовта. ЕС е семейство и се държи като семейство с противоречията, които се появяват понякога. Но съзнанието за заедност трябва да  е водещо, каза още проф. Шикова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика.    В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е..

публикувано на 21.10.24 в 16:33

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17