Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив отбелязаха Деня на победата

С шествие на Безсмъртния полк и с тържествен митинг концерт пред паметника Альоша пловдивчани отбелязаха 74 години от Деня на победата над хитлерофашизма. 

На честването присъства руския посланик Анатолий Макаров, политически лидери и депутати. Пред паметника на Альоша пловдивчани призоваха да не се забравя трагедията на войната и да не се допуска нова.

Шествието на Безсмъртния полк тръгна от Дома на културата. Събралите се хора там държаха в ръце портрети на свои близки, които са загинали във войната. Те не скриха своето вълнение и признаха, че Деня на победата има голямо значение за техните семейства. Те са категорични, че най-важното е да има мир.

Най-важното, което трябва да запомним – че сме един народ и трябва да правим всичко за родината си, коментира млада пловдивчанка

Шествието се отправи към паметника на Альоша, където десетки поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Днес доброто е победило злото, категорични са пловдивчани, участници в шествиетоСпоред някои от тях, без Деня на победата е нямало да има Ден на Европа.

На тържественото честване пред паметника на Альоша беше и руският посланик Анатолий Макаров, който отправи своето послание за мир и дружба.

Областният лидер на БСП Георги Гергов подчерта: Денят на победата напомня, че не трябва да се забравя какво е била сивата чума. И че българският народ е признателен на руската държава. Българинът знае, помни и никога няма да забрави какво е направила Русия за България, заяви Гергов.

Отбелязването на Деня на победата в Пловдив започна с панихида в памет на загиналите руски войници на Руските гробища. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

публикувано на 28.06.24 в 14:07

В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ -СДС: „ Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за..

публикувано на 28.06.24 в 14:01

Верижна катастрофа затрудни трафика край Областната управа

3 коли се блъснаха във верижна катастрофа на „Шести септември“ до Областната управа в Пловдив.  Блъснали са се Шкода, Хонда и БМВ. Няма данни за сериозно пострадали хора, нанесени са щети по автомобилите. Движението в участъка е временно затруднено.

публикувано на 28.06.24 в 12:42

Проф. Христина Янчева пое управлението на Пловдивска област

Новоназначеният областен управител на Пловдивска област  проф. Христина Янчева пое официално поста. С тържествена церемония във фоайето на сградата на областната администрация тя  прие символите на властта  от досегашния областен управител Илия Зюмбилев.  Смятам, че с резултатите, които съм постигнала в науката и образованието и с..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

Няма конфликт на интереси при председателя на ОбС в Пазарджик

Председателят на ОбС в Пазарджик Найден Шопов не е в конфликт на интереси, това реши комисията за противодействие на корупцията и отнема на незаконно придобито имущество.  Решението е взето след проверка по сигнал на общинския съветник Благо Солов. Преди няколко месеца, Благо Солов обвини Найден Шопов в конфликт на интереси, заради това, че е участвал..

публикувано на 28.06.24 в 11:20